Kinkhoest
Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinderen in Nederland krijgen een vaccinatie tegen kinkhoest. Hierdoor is het aantal kinderen dat aan kinkhoest overlijdt sterk afgenomen.
Hoe raak je besmet?
Mensen kunnen elkaar besmetten via het hoesten. De grootste bron van besmetting voor pasgeboren baby’s is daarom de moeder, gevolgd door oudere broertjes en zusjes. Iemand kan verschillende keren in zijn leven kinkhoest krijgen. Een infectie met de kinkhoestbacterie beschermt dus niet tegen een volgende infectie met deze bacterie.
Symptomen
Kinkhoest begint vaak met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid. Daarna begint het hoesten. Dit kan uitlopen op lange hoestbuien, waarbij slijm wordt opgehoest. Het lange hoesten wordt gevolgd door een piepende inademing. Soms moet de patiënt kotsen. Kinkhoest kan ook leiden tot longontsteking.
Bij jonge baby’s kan kinkhoest ernstig verlopen. Zij kunnen zuurstoftekort of hersenbloedingen krijgen, waardoor hersenbeschadiging kan optreden.
Sommige met kinkhoest hebben niet de symptomen zoals uitgelegd. Oudere kinderen en volwassenen hoesten vaak alleen langdurig. Baby’s kunnen soms stoppen met ademhalen of blauw verkleuren, zonder daarbij veel te hoesten.
Bescherm je baby tegen kinkhoest
Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is de bacterie al niet meer aanwezig als duidelijk is dat je kinkhoest hebt. Behandeling met antibiotica heeft dan geen zin. Daarom is bescherming door vaccinatie belangrijk.
Lees hier meer over zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website