Bekkeninstabiliteit tijdens je zwangerschap
Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat gewrichten en gewrichtsbanden meer rekbaar worden. Bij bekkeninstabiliteit is de beweeglijkheid van de bekkengewrichten te groot. Daardoor zorgt het voor overbelasting van de bekkenspieren en kan voor veel klachten zorgen.
Als je voor het eerst zwanger bent, kan je vanaf het tweede trimester van je zwangerschap last krijgen van klachten door bekkeninstabiliteit. Deze klachten kunnen verergeren naarmate je zwangerschap vordert.
Wat is bekkeninstabiliteit?
De bekkenring is erg belangrijk bij het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen. De ring wordt gevormd door verschillende botdelen en gewrichten. Wanneer er instabiliteit in de gewrichten is, veroorzaakt dit klachten. Daarom noemen we dit we bekkeninstabiliteit.
Klachten door bekkeninstabiliteit
Bekkeninstabiliteit kan ervoor zorgen dat je sneller moe wordt, vooral als je langdurig in dezelfde positie staat, zit of ligt. De vermoeidheid en pijn kunnen ervoor zorgen dat je langzamer herstelt. Een uurtje winkelen kan er al voor zorgen dat je de volgende dag meer pijn hebt dan gewoonlijk. Bij het starten van een beweging, zoals bij het opstaan uit een stoel, kan je ook pijn ervaren. Deze pijn wordt startpijn genoemd. De pijnklachten kunnen zich op de volgende plaatsen voordoen:
- Op of rond het schaambeen
- In de liezen en de onderbuik
- Op de heupen
- In de onderrug
- Rond het stuitje
- Aan de zijkant of achterkant van de bovenbenen
Wat kun je doen tegen bekkeninstabiliteit?
Er zijn geen medicijnen tegen bekkeninstabiliteit en er zijn geen geboden of verboden. De pijn bij bekkeninstabiliteit ervaart iedereen anders. Tegen bekkeninstabiliteit zelf kan je niks doen.
Wel kan je pijnklachten voorkomen of verminderen.
- Staan Zorg dat je voeten iets naar buiten gericht zijn en je gewicht verdeeld is over je beide benen.
- Zitten Zorg dat je recht en symmetrisch zit, met je voeten recht onder je knieën.
- In bed stappen. Ga eerst op de rand van je bed zitten voordat je daadwerkelijk in bed stapt.
- Uit bed stappen. Rol eerst op je zij, breng je benen buiten het bed en gebruik je armen om je omhoog te duwen, totdat je weer recht op de rand van het bed zit.
- Liggen. Je kan het beste op je zij liggen met je benen gebogen op elkaar, mogelijk met een kussen tussen je benen.
- Omdraaien. Gladde lakens en glad nachtgoed zorgen voor minder weerstand bij bewegen in bed. Hierdoor hoef je minder kracht te zetten bij het omdraaien in bed.
- Lopen. Loop niet te ver en te lang en maak kleine pasjes. Grote passen zijn extra belastend voor je bekken.
- Traplopen. Vermijd traplopen, maar als het niet anders kan moet je in elk geval gebruik maken van de leuning.
- Tillen en bukken. Vermijd tillen en bukken. Kan het niet anders? Ga dan eerst door je knieën en til met een rechte rug vanuit je benen en armen.
- Fietsen. Fietsen is vaak minder belastend dan lopen. Zet je fietszadel wel wat lager, hierdoor maak je de fietsbeweging meer met je benen en beweegt je bekken minder.
- Autorijden. Pas op met autorijden. Snelle bewegingen, zoals plotseling remmen, kunnen pijnlijk en moeilijk zijn en daardoor gevaarlijk.
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website