Bloedverlies tijdens zwangerschap
Bloedverlies zwangerschap komt regelmatig voor, gelukkig betekent het lang niet altijd dat er een miskraam dreigt. Toch kan het wel een voorteken van een miskraam zijn, maar kan ook hele andere oorzaken hebben.
Ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies verlopen verder probleemloos, het is dan geen eerste teken van een miskraam.
Heb je een beetje bloedverlies maar geen buikpijn? dan is dit een gunstig teken.
Mogelijke oorzaken bloedverlies
Bloedverlies in het eerste trimester van de zwangerschap wordt in ongeveer de helft van de gevallen veroorzaakt door een miskraam. In de andere helft van de gevallen kan het bloedverlies veroorzaakt worden door een innestelingsbloeding, poliep of ontsteking. Deze bloedingen beïnvloeden de zwangerschap niet.
Is een miskraam tegen te houden?
Als het vruchtje niet goed is aangelegd, stopt het met groeien en wordt het door de baarmoeder afgestoten. Een miskraam is dan niet tegen te houden. Niet met medicijnen en ook niet met bedrust.
Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning, sporten, fietsen of werken.
Wat te doen bij bloedverlies?
Neem contact op met je verloskundige of huisarts, hij zal verder vragen en proberen vast te stellen wat de oorzaak van de bloeding is. Wanneer er sprake is van een miskraam kan een arts hier dus niets meer aan veranderen.
Neem ook direct contact op met je huisarts wanneer:
- het bloedverlies erg hevig is
- de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
- je naast bloedverlies meer dan 38 graden koorts hebt
Je kunt hier ook last van hebben nog voor je de eerste echo hebt gehad. In dat geval moet je meteen contact opnemen met de verloskundige of gynaecoloog.
Lees hier meer over zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website