Borstvoeding en groeispurten, in
De melkproductie is afhankelijk van de vraag. Dat wil zeggen, onder normale omstandigheden produceert de borstkas wat er van hem wordt gevraagd en zo reguleert hij zichzelf uiteindelijk. Er moet rekening mee worden gehouden dat baby’s soms ontevreden lijken te zijn over de productie en dat het nodig is om de reden te vinden, aangezien er meestal een verklaring en een oplossing is. Afgezien van het feit dat ze lijken “niet genoeg te zijn”, kunnen ze soms ongemakkelijk zijn, schokken en kronkelen en allemaal samen kunnen ze te wijten zijn aan hetzelfde probleem.
Lactatie- en groeibultjes
Wanneer dit gebeurt, kunnen ouders, vooral de zogende moeder, veel frustratie en leed veroorzaken en geven we bijna altijd onszelf de schuld.. Wat als ik niet genoeg productie heb, als mijn melk niet van kwaliteit is… Laat me verduidelijken dat het hier niets mee te maken heeft. Het is een verandering in de vraag en het gedrag van de baby als gevolg van deze groeicrises.
Het probleem is dat, als je niet goed geïnformeerd bent en denkt dat het voedsel mist, we zullen vervallen in het aanvullen met een zinloze formule en dit kan de situatie verergeren. In extremere gevallen, maar vaker dan we zouden willen, vinden we zelfs moeders die stoppen met borstvoeding omdat ze onvoldoende zorg krijgen.
We noemen crises, uitbraken of groeispurts naar situaties waarin de baby ontevreden lijkt te zijn over de moedermelkproductie. Gelukkig ervaren de meeste baby’s deze situaties op een vergelijkbare leeftijd, waardoor we hun gedrag kunnen begrijpen.
Eerste crisis op ongeveer 3 weken
Wanneer baby’s worden geboren, waarbij elk geval altijd individueel wordt bepaald, hebben ze tijdens de eerste levensdagen meestal een vrij regelmatig patroon. Eten, plassen, afzetten en slapen. Veel ouders zijn verbaasd over “hoe gemakkelijk het is” en hoe regelmatig dat patroon is.
Maar dit verandert naarmate de weken verstrijken. Als je je baby eenmaal leert kennen, verandert het patroon van slapen en eten, waardoor het gedrag en de vraag veranderen.
Wanneer de derde week aanbreekt, is dit meestal de eerste meest opvallende verandering sinds ze zijn geboren. We kunnen veranderingen vinden zoals:
- Ze willen continu zuigen, soms willen ze zelfs elke 30 min eten.
- Ze huilen bij het zogen of bij het terugtrekken uit de borst.
- Omdat ze continu aan het eten zijn, hebben ze de neiging om veel uit te braken, maar ze willen blijven zuigen en dat zorgt voor verwarring en we beginnen aan onszelf te twijfelen.
Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat ze doormaken en dus op de meest correcte en draaglijke manier te handelen. Dat verlaagt ons stressniveau en onze stemming zal niet kelderen.
Wat gebeurt er?
Heel eenvoudig uitgelegd de baby is als het krijgen van “een groeispurt” en daarom is zijn vraag ook meer. Hij heeft meer melk nodig en de enige manier om die productie te verhogen en te reguleren is door er steeds vaker om te vragen.
Onthoud dat de kist produceert wat er van gevraagd wordt. En daarom zijn baby’s en het lichaam wijs. De baby vraagt om meer zodat de moeder meer produceert en alles stabiliseert.
Dit duurt meestal twee tot drie dagen als we correct handelen, dat wil zeggen: als ik begrijp dat ik in een crisis zit en ik geef het vaak, zal ik de productie eerder reguleren. Als ik daarentegen niet begrijp wat er gebeurt en ik twijfel aan mezelf en mijn productie en ik geef hem uiteindelijk dat “extraatje” waar hij om vraagt met een fles, dan zal de productie nooit worden gereguleerd en zal de eerste echte de lactatiebult begint hier waar je baby altijd om moedermelk en die boosterfles zal vragen.
Het probleem is dat je elke keer meer productie nodig hebt en dat leidt tot meer babymelk in een vicieuze cirkel terechtkomen.
Zodra het doel is bereikt, zal het kind terugkeren naar meer gespreide voedingen en zal de borstvoeding zijn rustigere loop van de vraag hervatten.
Dit worden zeer intense dagen, maar onthoud dat alles gebeurt en met steun en begrip van familie/partner wordt alles draaglijker.
Ongeveer anderhalve maand
Voor sommige moeders hebben ze het gevoel de andere niet te hebben verlaten en gaan ze de tweede al binnen. Dit gebeurt meestal, zoals we eerder hebben opgemerkt, wanneer u niet correct handelt (of andere bijzondere omstandigheden).
Ongeveer anderhalve maand van het leven herhaalt zich hetzelfde patroon dat zich voordeed tijdens de eerste crisis. De veranderingen die we hebben opgemerkt zijn vergelijkbaar en stoppen pas als die productie weer gereguleerd is:
- Verhoog de vraag en het aantal schoten.
- Nerveuze baby, trekken, huilen, kromme rug, stijf lichaam…
Wat gebeurt er?
In deze crisis kunnen we een verandering in de samenstelling van de melk ontdekken, het heeft een zoutere smaak en sommige kinderen vinden de verandering misschien meer of minder lekker. De situatie normaliseert meestal na een paar dagen, maar met het verschil dat het meestal iets langer duurt dan de vorige, ongeveer een week.
Met ongeveer 3 maanden
Deze crisis is de “meest gevreesde” omdat deze meestal binnen een maand tot rust komt en bergopwaarts kan gaan, vooral wanneer de moeder ziet dat ze weer aan het werk moet en “de handdoek in de ring gooit”. We kunnen gedrag vinden zoals:
- De vraag neemt af en de moeder kan dit interpreteren als een afwijzing van de borst.
- Baby’s raken steeds meer in de war, vinden de buitenwereld interessanter en richten zich niet meer zo op de borst.
- De opnames nemen af in de tijd, wat voorheen 20-30 minuten kon zijn, wordt nu een paar minuten.
- De borsten worden zachter en het doet ons geloven dat we minder melk hebben, maar niets met de werkelijkheid te maken heeft.
- De beste foto’s zijn meestal die ‘s nachts wanneer er geen afleiding is.
- Baby’s hebben de neiging om te “stagneren” in het gewicht dat ze wekelijks aankomen en het valt binnen het normale bereik.
- Soms neemt de stoelgang af en kan het zelfs enkele dagen duren zonder stoelgang. Dit betekent niet dat de melk die ze drinken onvoldoende is, het is gewoon de normale ontwikkeling van baby’s.
groeispurt
Wat gebeurt er?
Als ze drie maanden oud zijn, kunnen baby’s binnen een paar minuten melk halen. Niets te maken met die zeer lange opname van de eerste weken. Ze slagen erin om meer kwantiteit in minder tijd te krijgen.
Op ontwikkelingsniveau vinden er grote veranderingen plaats in je hersenen. Daarom vermaken ze zich meer alleen en terwijl ze zuigen.
Visie en gehoor verbeteren en daarom worden ze door veel meer dingen afgeleid dan voorheen. Dit geeft ons een wapenstilstand om ze elke seconde te moeten entertainen en dat je ze een tijdje kunt laten entertainen met hun eigen speelgoed of gewoon naar een schilderij kijken.
Deze afleiding kan stress veroorzaken bij de moeder, aangezien voedingen wat chaotisch kunnen worden en daarom drinkt ze ‘s nachts, als er geen afleiding is, meestal beter en rustiger.
Het is heel gebruikelijk dat terwijl ze zuigen, ze klagen en zelfs huilen, en dit, toegevoegd aan de zachte borsten van de moeder, kan leiden tot verwarring en de overtuiging dat we niet genoeg productie hebben. U kunt er zeker van zijn dat het binnen de normaliteit valt en dat uw productie correct is.
Al deze veranderingen hebben een verklaring. Net zoals de baby evolueert, zo ook onze manier van melk produceren. Uiteindelijk is het doel om het hele proces te optimaliseren. In tegenstelling tot de eerste maanden had de borst “de melk al klaargemaakt voor de baby zodra hij een of twee keer zoog”. In plaats daarvan zal de borst nu de hoeveelheid produceren die op dat moment nodig is zodra de baby begint te zuigen en er een paar minuten zijn verstreken (vandaar de zachte borsten en vandaar de mogelijke woede van de baby wanneer hij ziet dat de melk niet zo snel aankomt als voorheen ).
Deze situatie duurt meestal een maand om te reguleren en voor baby’s om deze nieuwe manier van eten te begrijpen. Maar altijd duidelijk zijn dat het geen productieprobleem is als het niet een andere manier is om de gast (de baby) te produceren en te serveren.
Vanwege dit alles, net als bij de andere eerdere crises, maar deze vooral omdat het langer duurt om te stabiliseren, zien we hier het vaakst het opgeven van borstvoeding en zelfs de introductie van een flesvoedingsupplement, in de veronderstelling dat dit de oplossing.
We hopen dat je ons artikel Borstvoeding en groeispurten, in
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .
![]() ![]() ![]() |
Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam
We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam