Buikje na de bevalling
Gemiddeld kom je tijdens de bevalling zo’n 10 tot 15 kilo aan. De baby weegt bij geboorte gemiddeld 3,5 kilo. Maar daarna blijft er nog tussen de 5 en 10 kilo gewicht over, wat je voor de zwangerschap niet had.
Een deel van het gewicht kan verklaard worden door zwaardere borsten, de baarmoeder (die zelf al 500 gram kan wegen) en de kilo bloed die je extra hebt aangemaakt om je baby van zuurstof en brandstoffen te voorzien. Ook heb je extra vocht vastgehouden. De meeste kilo’s verdwijnen vanzelf in de eerste maand na je bevalling, maar de rest komt op jou aan.
Sporten
Na een aantal maanden kun je ook weer sporten. Joggen, fietsen en zwemmen zijn sporten die je prima in je eigen tempo kunt doen. Begin rustig en bouw het langzaam op. Wacht nog even met teamsporten. Je bent namelijk afhankelijk van het tempo van de ander en vooral in het begin is dat vaak nog veel te hoog. Het eist te veel van je gewrichten, waardoor er makkelijk blessures ontstaan.
Tips voor voor een strakke buik
-
Borstvoeding geven
Gemiddeld heeft een vrouw dagelijks 500 calorieën extra nodig als ze borstvoeding geeft. Als je de voedingen aan het afbouwen bent en nog maar één of een paar voedingen per dag geeft, heb je natuurlijk minder extra calorieën nodig.
-
Buikband dragen
De buikband haalt de rechte buikspieren en de buikpezen naar elkaar toe.
-
Slaap voldoende
Slaap is erg belangrijk om bij te komen van de bevalling en te wennen aan je nieuwe ritme. Vrouwen die slaaptekort hebben, zullen hun vermoeidheid willen compenseren door meer te eten.
-
Drink genoeg water
Als je voldoende drinkt, ervaar je namelijk minder hongergevoelens. Ook heeft water drinken een positief effect op je stofwisseling, wat ervoor zorgt dat je meer calorieën verbruikt.
Geef jezelf de tijd om te herstellen
Gun jezelf de tijd om af te vallen na je zwangerschap. Kies niet overhaast voor een veel te streng dieet dat niet gezond is en dat je moeilijk vol kunt houden. Op een gezonde manier afvallen is belangrijker dan zo snel mogelijk afvallen.
Lees ook meer over bandenpijn/zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in jouw regio op onze website