Congenitale torticollis: wat het is en hoe het beïnvloedt

Congenitale torticollis: wat het is en hoe het beïnvloedt

Iedereen heeft wel eens last gehad van torticollis, een term die uit het Latijn komt en “krom nek” betekent. Het verwijst dus niet naar de intense pijn die dit behandelbare en dus tijdelijke letsel meestal veroorzaakt, heel gebruikelijk na bijvoorbeeld een slechte slaaphouding, maar naar de rest die overblijft: opgesloten met de nek in een bepaalde stand, vaak een beetje scheef

Welnu, er is een variant van deze pathologie die congenitale torticollis wordt genoemd omdat treft baby’s geboren met “hoofd naar één kant gekanteld” en de kin wijst naar de andere kant ”, leggen ze uit van de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (AEP). Van de vereniging, een referentiebron in Spanje op het gebied van pediatrische zaken, benadrukken ze dat het “zeer vaak voorkomt bij pasgeborenen”, maar ze waarschuwen ook dat het soms “tussen de 1 en 2 maanden” duurt om zich te ontwikkelen.

Dit zorgt ervoor dat het hoofd asymmetrisch is, evenals de nek van de baby, dus het hoofd is naar één kant gedraaid.

Oorzaken van zijn uiterlijk

Sol García, een ervaren fysiotherapeut, legt aan Top Doctors uit dat deze pathologie die normaal gesproken aan de rechterkant verschijnt “gebaseerd is op de verkorting van de sternocleidomastoïde spier”. De oorzaak kan veelvoudig en gevarieerd zijn, maar de meest voorkomende, zo wijzen ze uit de AEP, is dat “het te wijten kan zijn aan een slechte positie van de foetus in de baarmoeder of aan een moeilijke of instrumentele bevalling (bevallingen die het gebruik vereisen van pincet, zuignap… )”. Een andere oorzaak die dit nekprobleem kan veroorzaken, is heupdysplasie. Het zal in ieder geval de kinderarts zijn die het bepaalt met zijn boerderij en de medische onderzoeken die hij vraagt.

Congenitale torticollis zorgt ervoor dat het hoofd asymmetrisch is, evenals de nek van de baby. Dit is de reden waarom het naar één kant blijft staan. “Dit verhoogt het risico op plagiocefalie, de misvorming van de schedel van de baby doordat hij lange tijd in dezelfde houding heeft gelegen”, zegt Sol García. Van de AEP voegen ze eraan toe: “Soms kan een klein knobbeltje worden gepalpeerd ter hoogte van de sternocleidomastoideus, in het laterale gebied van de nek van de baby.”

hoe het te behandelen

Het belangrijkste gevolg van deze pathologie is duidelijk: de baby zal de neiging hebben om altijd naar dezelfde kant te kijken vanwege de beperking die wordt veroorzaakt door congenitale torticollis. Naast de eerder genoemde afvlakking: “Hierdoor kan borstvoeding moeilijk worden”, waarschuwen ze vanuit het AEP.

Gelukkig verzekert Sol García dat “in 90% van de gevallen worden congenitale musculaire torticollis genezen met fysiotherapeutische behandeling”. Door dit soort specifiek werk dat verschillende technieken van het specialisme combineert, moeten volgens de fysiotherapeut twee essentiële doelstellingen worden bereikt: volledige actieve cervicale mobiliteit bereiken en het hoofd in de middellijn centreren. Bovendien, zoals uitgelegd door de AEP. “De fysiotherapeut zal de ouders een aantal specifieke oefeningen leren om thuis te doen, die zullen bestaan ​​uit het in verschillende richtingen bewegen van de nek” om het werk dat tijdens het consult is gedaan af te ronden.

Naast deze fysiotherapeutische behandeling omvat de gebruikelijke behandeling van congenitale torticollis meestal medische aanbevelingen voor stimuleer het hoofd van de baby om naar de gewonde kant te draaien. “Dit wordt bereikt door de wieg zo te plaatsen dat hij zijn nek naar de aangedane zijde moet draaien om zijn ouders te zien, hem het speelgoed aan die kant te laten zien en hem te voeden aan de kant die voor hem moeilijker is.” verzekeren van de AEP. “Bovendien is het raadzaam om de baby wakker te leggen met het gezicht naar beneden. Dit zal de nek- en rugspieren versterken en asymmetrische afplatting van het hoofd voorkomen”, concluderen ze.

Bevestig in de overgrote meerderheid van de gevallen beide geraadpleegde bronnen, de evolutie van de congenitale torticollis is goed en het herstel is volledigzonder gevolgen of misvormingen, als medisch advies voor behandeling wordt opgevolgd.

We hopen dat je ons artikel Congenitale torticollis: wat het is en hoe het beïnvloedt
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Congenitale torticollis: wat het is en hoe het beïnvloedt
  Congenitale torticollis: wat het is en hoe het beïnvloedt
  Congenitale torticollis: wat het is en hoe het beïnvloedt

Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam