De ontwikkeling van de 1-jarige baby
De baby zit al in zijn eerste levensjaar! Het lijkt gisteren dat hij ter wereld kwam, maar er zijn 12 lange maanden verstreken waarin hij is gegroeid en veel vaardigheden heeft opgedaan. Op deze leeftijd de kleine kan al met woorden communiceren, kan specifieke bevelen opvolgen en zet al zijn eerste stappen! Het is zonder twijfel een heel bijzondere fase, hoewel ze nog steeds de steun van hun ouders nodig hebben, de baby Hij begint autonomie te verwerven en gaat op eigen gelegenheid de wereld ontdekken.
Lichamelijke veranderingen bij de 1-jarige baby
Voor het eerste levensjaar de baby is toegenomen met bijna 50% van het gewicht en de lengte die hij bij de geboorte had, een mijlpaal die niet herhaald zal worden aangezien de groei voor het tweede jaar langzamer zal zijn. Hierdoor lijkt hij veel ouder, een grote jongen. En als ik het niet eerder had gekregen, is de baby er tegen die tijd al hij zal zijn eerste stappen alleen kunnen zettenzonder hulp van ouders. Dit dankzij heeft een betere coördinatie en balans, terwijl hun voeten voldoende ontwikkeld zijn om hun gewicht te dragen. Hij zal naar zijn ouders kunnen gaan als hij wordt gebeld of de afstand van het ene uiteinde van de bank naar het andere kan lopen.
Deze nieuwe mijlpaal stelt je in staat om de omgeving vanuit een ander perspectief te bekijken, wat een nieuwe wereld van mogelijkheden zal openen om te ontdekken. Dit, toegevoegd aan zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid, zal hem aanmoedigen om zijn omgeving te verkennen als nooit tevoren, dus het is raadzaam hem geen moment uit het oog te verliezen en thuis alle nodige beschermingsmaatregelen te nemen om ongelukken te voorkomen. In aanvulling, het is belangrijk om ernstige valpartijen zoveel mogelijk te voorkomen want naast het feit dat het de baby kan schaden, kan het ook bijdragen aan de angst om het later opnieuw te proberen.
Op deze leeftijd, baby’s handmatige vaardigheden en fijne motoriek worden ook verbeterd. De kleine kan nu kleurpotloden vasthouden en op papier krabbelen, terwijl hij met grotere precisie puzzelstukjes kan plaatsen of kubussen kan bouwen. Een mijlpaal die hen in staat zal stellen om complexere activiteiten te ontwikkelen die op hun beurt een positieve invloed hebben op hun fysieke en cognitieve ontwikkeling.
Cognitieve en taalontwikkeling
Voor het eerste levensjaar de baby is zich al bewust van zijn eigen identiteit. Hij is in staat zichzelf in de spiegel te herkennen en te reageren wanneer hij bij zijn naam wordt genoemd, terwijl hij zijn karakter al laat zien. Op deze leeftijd wordt hij boos als hij iets niet leuk vindt, vraagt om aandacht en reageert met gelach en gelach als hij gelukkig is. Evenzo zullen ze proberen hun wil af te dwingen wanneer ze maar kunnen, het is hun manier om hun onafhankelijkheid en autonomie opnieuw te bevestigen. Ook, ja kan enkele eenvoudige routines volgen. U kunt bijvoorbeeld een oppervlak schoonmaken met een doek, uw speelgoed oppakken of kleding van de ene plaats naar de andere dragen. Een vaardigheid die ouders kunnen gebruiken om vanaf jonge leeftijd gewoontes aan te leren.
Op 12 maanden oud, de baby kan de wereld in drie dimensies zien, waarmee u de details van alles om u heen beter kunt zien. Dit zal je niet alleen helpen om een beter beeld van de wereld te krijgen, maar het zal ook bijdragen aan de ontwikkeling van waarneming en informatieverwerking op hersenniveau, de eerste stap om je denken te stimuleren. Bovendien kan hij nu veel gemakkelijker communiceren! Tegen die tijd, schat heeft een nog laag repertoire van woorden, maar communiceert door middel van betekenisvolle geluiden en gebaren. Op dit moment kunt u met uw vingers zien hoe oud u bent. Bovendien kunnen ze veel van de dingen die hun ouders zeggen begrijpen en begrijpen ze veel concepten, ook al kunnen ze ze niet in woorden uitspreken. receptieve taal.
Wat zijn gezelligheid betreft, wil de baby tegen 12 maanden niet langer alleen zijn. Hij is graag onder de mensen, vooral van zijn favoriete mensen, mama en papa. Hij zal vreemden ook veel beter tolereren, zolang hij in het gezelschap is van iemand die dichtbij is, anders kan hij angstig, nerveus worden of gaan huilen. Dit is een volkomen normale reactie, dus ouders moeten ze niet dwingen om tijd door te brengen met mensen die ze niet kennen, geef ze een kus of een knuffel.
Voeding en verzorging van de 1-jarige baby
Op 1-jarige leeftijd is de baby klaar om praktisch alles te eten. Het is zelfs een goed moment om onbekend voedsel te introduceren en het voedsel in kleine stukjes te geven, waardoor hij niet alleen vertrouwd raakt met de verschillende texturen, maar ook zijn kauwen oefent. Voor dit moment U kunt nu die groenten consumeren die een grotere hoeveelheid nitraten bevattenzoals bieten, rapen, spinazie en snijbiet. In aanvulling, je kunt beginnen met het drinken van koemelkhoewel als de moeder nog moedermelk heeft, het wordt aanbevolen om borstvoeding te geven.
Na 12 maanden kun je ook honing introduceren, tot nu toe niet aanbevolen vanwege het risico op het ontwikkelen van botulisme, evenals hele peulvruchten. In deze gevallen, het is raadzaam om geleidelijk te introduceren en minstens een of twee dagen te wachten om er zeker van te zijn dat u geen allergische reactie krijgt. Het wordt echter aanbevolen om nog even te wachten met de introductie van noten, omdat ze niet alleen een algemeen voedselallergeen zijn, maar ook het risico op verstikking vergroten.
Tegen die tijd zal de baby klaar zijn om heel voedsel te eten, want zelfs als het tijd kost om dit te doen, zal hij in staat zijn om erop te bijten met zijn tanden en erop te kauwen. Bovendien wordt de maaltijd een erg leuke tijd voor hem, omdat hij het leuk zal vinden om te experimenteren met nieuwe texturen, smaken en kleuren. Daarom wordt ouders aangeraden hen een verscheidenheid aan voedsel te geven om hun nieuwsgierigheid en verlangen om van nieuwe ervaringen te genieten te stimuleren.
Op deze leeftijd krijgt de baby het MenACWY ACWY-meningokokkenvaccin, evenals een nieuwe immunisatie tegen rubella, bof en mazelen. Na het aanbrengen zal de baby waarschijnlijk koorts hebben, zich ongemakkelijk voelen en moeite hebben met slapen vanwege de bijwerkingen die deze immunisaties kunnen hebben. Dit is volkomen normaal gedrag dat binnen een paar dagen overgaat als je lichaam de gedeactiveerde virussen bestrijdt en weer sterker wordt.
Stimulatie van de baby in het eerste levensjaar
De stimulatie van de baby in zijn eerste levensjaar krijgt een heel andere nuance. Omdat hij al in staat is om complexere activiteiten uit te voeren en eenvoudige problemen op te lossen, is het tijd om games te introduceren die, naast zijn motorische functies, ook zijn cognitieve functies oefenen. In deze betekenis, het gebruik van bouwkubussen, eenvoudige puzzels of muziekinstrumenten Het kan erg nuttig zijn omdat het de kleine helpt zijn zintuigen, logisch denken, probleemoplossend vermogen en zijn visuele en auditieve perceptie te ontwikkelen.
Op dezelfde manier, het is raadzaam om hem te blijven aanmoedigen om te lopen. Om dit te doen, kunt u op korte afstand van de baby gaan staan en hem bellen om u te ontmoeten. Zorg er natuurlijk voor dat u hem niet plotseling laat gaan terwijl u hem helpt lopen, aangezien hij kan vallen en zichzelf kan bezeren, en ook het vertrouwen in u kan verliezen. In aanvulling, zijn taal blijven stimuleren door kinderverhalen te lezen, bij voorkeur met aan hun leeftijd aangepaste afbeeldingen die hun aandacht trekken en hun taalgebruik stimuleren. Het is ook belangrijk dat je veel met hem praat, zelfs als hij niet in staat is om tegen je terug te praten, omdat dit hem helpt om al op jonge leeftijd vertrouwd te raken met woorden.
Lees meer over de groei van je kleintje
Als u geïnteresseerd bent om meer te weten te komen over de ontwikkeling van uw baby, heeft Etapainfantil.com u meer materiaal te bieden. Vervolgens presenteren we een reeks publicaties die verband houden met de voortgang van de kleine:
We hopen dat je ons artikel De ontwikkeling van de 1-jarige baby
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .
![]() ![]() ![]() |
Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam
We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam