De veranderingen die paren daarna ondergaan
Iedereen onder ons die ouders zijn, weet dat het niets te maken heeft met het leven voordat je er een wordt. Het leven draait 180º en het is iets onvermijdelijks dat gebeurt zodra er een baby in je leven komt. Het opvoeden van zowel pasgeborenen als jonge kinderen, evenals oudere kinderen, verandert je leven voor altijd. Het is een verandering die niet iedereen aankan, daarom is het noodzakelijk om je hiervan bewust te zijn, want hoewel het hebben van kinderen het mooiste ter wereld is, zal je leven nooit meer hetzelfde zijn.
Van een stel naar een gezin van drie gaan (of meer als het een meerlingzwangerschap is) is een van de grootste transformaties waarmee iemand wordt geconfronteerd. Hoewel er uitdagingen zijn bij het opvoeden van een baby, vooral tijdens het eerste jaar, sommige koppels worden sterker naarmate ze een nieuwe vinden wederzijds respect als ouders en ervaringen uit te wisselen die hen binden.
Relatie ups en downs na het krijgen van een baby
Hoewel sommige paren sterker worden, kunnen anderen ook bepaalde problemen hebben en het zal dan zijn wanneer het paar moet sterk zijn en wees meer verenigd dan ooit, zodat dit hun relatie niet verzwakt.
Vermoeidheid
Een van de belangrijkste factoren die spanning en problemen in relaties na de bevalling veroorzaken, is vermoeidheid. Slaapgebrek kan een enorme impact hebben op het dagelijks leven. en het is nuttig om opties te overwegen om dit potentiële probleem te verbeteren. Als het slaaptekort bijvoorbeeld begint, kan het nodig zijn dat een van de ouders een tijdje vrij neemt om in een andere kamer te slapen om te herstellen van uitputting, en de volgende dag om de beurt om de beurt zodat beiden kunnen rusten (al is het maar om de dag).
Tijd
Nieuwe ouders hebben vaak ook weinig tijd. Uren die eerder werden besteed aan gezelligheid, ontspanning en huishoudelijk werk kunnen drastisch worden verminderd, en dit kan de dynamiek van een relatie veranderen.
Geld
Geld, of het gebrek eraan, kan ook een bron van stress zijn voor koppels. Voor veel nieuwe ouders kan het een uitdaging zijn om zich aan te passen aan het leven met een laag inkomen of een enkel salaris. Vaak zijn er problemen die emotionele angst veroorzaken die geschillen over geld aanwakkeren, zoals het verliezen van financiële onafhankelijkheid of het voelen van de druk om het gezin te moeten onderhouden.
onderliggende problemen
Een partner kan zich ook aanpassen aan het leven thuis met een baby in plaats van op het werk. Het kan helpen om de onderliggende problemen (zoals ruzies, familieproblemen, enz.) die de spanning voeden te herkennen en te proberen deze aan te pakken… In plaats daarvan, als u toestaat dat de onderliggende problemen de overhand krijgen, kunnen familieconflicten escaleren.
Gebrek aan liefde?
Veel ouders zijn in de war omdat ze denken dat ze, omdat ze ouders zijn, niet langer op dezelfde manier van elkaar houden, “dat de vonk is uitgegaan.” Niets is minder waar, het is vermoeidheid die de werkelijkheid vertekent. Het is belangrijk voor ouders om in gedachten te houden dat vermoeidheid hen dingen kan laten voelen die er niet echt zijn.
De veranderingen
Met de komst van een eerste baby kan het betekenen dat twee mensen die het belangrijkst waren in elkaars leven nu een heel belangrijke derde persoon (of meer met een tweeling of meerling) hebben om aan te denken. Sommige ouders vinden deze overgang moeilijk en ze worstelen met het feit dat ze niet langer alleen zijn in het bijzijn van hun partner.
Ouders kunnen zich geïsoleerd voelen als de moeder gefocust is op haar kind. Evenzo kunnen sommige vrouwen het gevoel hebben dat ze verdwijnen als iedereen gefocust is op de nieuwe baby. Moeder kan het gevoel hebben dat haar rol simpelweg is om te zorgen en te voeden in plaats van een partner of een echt persoon te zijn.
Het is belangrijk om te erkennen hoe rollen kunnen veranderen en hoe beide ouders zich hierdoor op de een of andere manier kunnen voelen. Bij koppels is het ook handig om over elkaars dag te praten om te ontdekken wat er positief is geweest of uitdagen en begrip en empathie verwerven. Het is belangrijk dat als sommige ouders het gevoel hebben dat het niet goed gaat, de communicatie wordt aangemoedigd zodat ze zich getroost kunnen voelen.
Tijd voor elkaar en voor jou
Voor jezelf zorgen als koppel, open communicatie hebben en voor jezelf zorgen als individu, is belangrijk. Het is misschien simplistisch, maar als je gelukkig bent, ben je waarschijnlijk ook gelukkiger als ouder. Onthoud dit:
- Neem de tijd voor jullie als koppel; misschien kun je proberen om sommige dingen die je vroeger samen leuk vond in je nieuwe leven te passen of aan te passen.
- Neem wat tijd met vrienden of alleen, doe iets wat je leuk vindt of wat je ontspant.
- Vergeet niet dat er hulp beschikbaar is, zij het van je vrienden, familie, babysitters…
- Wees geduldig. Realiseer je dat dit leren is en dat je elkaar nodig hebt.
We hopen dat je ons artikel De veranderingen die paren daarna ondergaan
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .
![]() ![]() ![]() |
Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam
We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam