Dit is hoe autostoelen zouden moeten zijn
Een van de accessoires die thuis niet mag ontbreken na de komst van een baby is een autostoeltje. Het is een essentieel beveiligingssysteem om met kinderen in elk voertuig te kunnen reizen, omdat het hen tijdens de reis beschermt en hun veiligheid garandeert in geval van een ongeval. Dat wordt zelfs geschat Het gebruik van dit veiligheidssysteem kan bij een ongeval de dood van een baby voorkomen en het risico op letsel tot wel 75% verminderen. Voor de veiligheid van kinderen is het echter belangrijk om een goedgekeurd kinderzitje te kiezen dat aan alle voorschriften voldoet.
Momenteel worden kinderbeveiligingssystemen gereguleerd door de ECE R44/04-regelgeving die van kracht is sinds 1982 en de ECE R129- of i-Size-regelgeving uit 2013. Het naast elkaar bestaan van deze voorschriften staat op het punt te veranderen. Vanaf september 2023 mogen autokinderzitjes niet meer worden goedgekeurd onder de ECE R44/04-regelgeving en vanaf 1 september 2024 mogen kinderzitjes die zijn goedgekeurd onder deze regelgeving niet meer op de markt worden gebracht. Vanaf dat moment kunnen alleen kinderzitjes worden gekocht die zijn goedgekeurd volgens de nieuwe ECE R129- of i-Size-voorschriften. We vertellen je alle veranderingen die deze overgang met zich meebrengt.
De belangrijkste verschillen van de i-Size regelgeving, de belangrijkste veranderingen die eraan komen
Tot nu toe bestonden de voorschriften ECE R44/04 en ECE R129 die kinderzitjes reguleren in perfecte harmonie naast elkaar. Eind dit jaar houden ze daar echter mee op en tegen 2024 Het zullen de i-Size-voorschriften zijn die de ideale omstandigheden voor autokinderzitjes regelen. Hoewel veel van de belangrijkste kwesties op het gebied van veiligheid, constructie en constructie actueel en onveranderlijk blijven, zijn er enkele belangrijke veranderende details waarvan u op de hoogte moet zijn. Vanaf de intrekking van ECE R44/04 en met de inwerkingtreding van de i-Size-norm:
1. De stoelen worden ingedeeld op maat en niet op gewicht
Terwijl de huidige ECE R44/04-regelgeving autostoeltjes classificeert in groepen op basis van de leeftijd en het gewicht van het kind, houdt de i-Size-regelgeving rekening met de minimale en maximale lengte en het gewicht. Op deze manier hoeft u zich bij het kiezen van een autostoeltje niet te laten leiden door de leeftijd van het kind, maar eerder U dient rekening te houden met de grootte en het gewicht van uw kind.
2. Achterwaarts gericht gebruik is minimaal tot de leeftijd van 15 maanden
Met de huidige regelgeving is het verplicht om het kinderzitje achterstevoren te plaatsen totdat de baby 9 kilo weegt. Vanaf dat moment zijn ouders vrij om het in de rijrichting te plaatsen. Wel met de nieuwe regelgeving achterwaarts gericht strekt zich uit tot ten minste 15 maanden oud.
3. Side impact tests inbegrepen
In tegenstelling tot de ECE R44/04-regelgeving, ECE R129 bevat een verplichte zijdelingse klopboormachine om de effectiviteit van de stoel te controleren in het geval van dit soort incidenten. Vanaf het moment dat het van kracht wordt, moeten alle fabrikanten van autokinderzitjes een nieuwe test in hun testsysteem opnemen om de reactie van het accessoire op dit type impact te verifiëren.
4. Isofix wordt aanbevolen als installatiesysteem
Volgens de i-Size-voorschriften die kinderzitjes vanaf 2024 zullen reguleren, wordt het Isofix-verankeringssysteem aanbevolen voor het installeren van kinderzitjes in voertuigen. Volgens de nieuwe regelgeving moeten autostoeltjes voor kinderen vanaf de geboorte tot een lengte van 105 cm of een gewicht van 18 kilo een Isofix-bevestigingssysteem hebben om veilig in het voertuig te kunnen worden geplaatst.
5. Het gebruik van rugloze boosters is beperkt
Met de nieuwe ECE R129-regelgeving Rugloze boosters kunnen nog steeds worden gebruikt zoals voorheen, maar alleen in voertuigen die zijn goedgekeurd voor de i-Size-standaard. In de rest van de voertuigen is het gebruik van dit type accessoire niet toegestaan, omdat wordt aangenomen dat ze niet veilig genoeg zijn.
De nieuwe regelgeving zal ook nieuwe meetcriteria bevatten, evenals meer ontwikkelde en effectievere dummy’s, die niets anders zijn dan de testpoppen die in de automobielsector worden gebruikt voor de reeks tests die kinderzitjes moeten doorstaan voordat ze op de markt worden gebracht. In aanvulling, de voorschriften zullen betrekking hebben op een grotere verscheidenheid aan modellen die compatibel zijn met auto’s om het de ouders makkelijker te maken.
Wat gebeurt er met de stoelen die zijn goedgekeurd met het oude reglement?
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat hoewel kinderzitjes die zijn goedgekeurd door de ECE R44/04-regelgeving vanaf 2024 niet meer op de markt zullen worden gebracht, deze Ze kunnen verder worden gebruikt zolang ze in goede staat verkeren en voldoen aan de eisen van hun goedkeuring. Dit betekent dat als u een kinderzitje heeft met de oude goedkeuring, u deze probleemloos kunt blijven gebruiken.
In die zin raden experts echter aan om geen tweedehands autostoeltjes met de oude goedkeuring te kopen, omdat deze een risico voor kinderen kunnen vormen. Dat blijkt uit een studie van de Spaanse Alliantie voor Verkeersveiligheid van Kinderen negen van de tien kinderzitjes die op de tweedehandsmarkt zijn gekocht, zouden vandaag de dynamische tests niet doorstaan met degenen die in hun tijd waren goedgekeurd om te voldoen aan de Europese veiligheidsvoorschriften.
Daarom, Als u een nieuw beveiligingssysteem moet kopen, raden experts aan om een i-Size goedgekeurd kinderzitje te kopen. De overstap naar een nieuw goedgekeurd kinderzitje kan u niet alleen onnodige kopzorgen besparen, maar kan ook de bescherming van kinderen op de weg verbeteren, aangezien ze, door nieuwe veiligheidsmaatregelen te eisen, het risico op letsel bij een ongeval verminderen. .
Voorpagina Familie
We hopen dat je ons artikel Dit is hoe autostoelen zouden moeten zijn
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .
![]() ![]() ![]() |
Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam
We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam