Een draagmoeder bij de zwangerschap
Een draagmoeder kan een oplossing zijn als een zwangerschap een gevaar voor je gezondheid oplevert. Of om een andere reden niet mogelijk is. Zij draagt het kindje en staat het na de geboorte af aan de wensouder(s).
Hoe vind je een draagmoeder, hoe gaat de bevruchting in zijn werk en wat moet je allemaal regelen? Dat lees je in deze artikel.
Wat is draagmoederschap
Een draagmoeder is een vrouw die een kindje draagt voor ouders die zelf niet zwanger kunnen worden. Na de geboorte staat zij het kind af aan de wensouder(s).
Draagmoederschap kan plaatsvinden doordat de draagmoeder via kunstmatige inseminatie wordt bevrucht met het zaad van een wensvader. Na de geboorte adopteren de wensouders het kind.
Het vinden van een draagmoeder
In Nederland is het verboden om wegens commerciële redenen draagmoeder te worden. Je mag niet betaald krijgen voor het draagmoederschap.
In de praktijk komt het vrijwel niet voor dat iemand draagmoeder wil zijn voor een onbekende. De meeste mensen vragen in hun directe omgeving of iemand hun kind wil dragen. Omdat dit nogal wat van de draagmoeder vraagt, kan het moeilijk zijn om iemand te vinden.
Voorwaarden voor de draagmoeder
- De draagmoeder handelt vanuit een ideëel motief. Commercieel draagmoederschap is verboden.
- De draagmoeder is lichamelijk en geestelijk gezond en is al eerder zonder problemen zwanger geweest en bevallen. (Een keizersnede is geen normale bevalling.) Er mag geen sprake zijn van een verhoogd risico op complicaties tijdens een zwangerschap. Ze heeft bij voorkeur een voltooid gezin.
- De draagmoeder moet bereid zijn om zich tijdens de periode van behandeling en zwangerschap aan een aantal gedragsregels te houden (bijvoorbeeld rond de ovulatie geen gemeenschap hebben, voorzichtigheid met alcohol, drugs en roken).
- Indien de draagmoeder een partner heeft, moet deze schriftelijk instemmen met haar beslissing om draagmoeder te zijn. De partner dient de contracten mede te ondertekenen.
- De draagmoeder is jonger dan 45 jaar.
- De draagouders moeten de Nederlandse nationaliteit hebben, de Nederlandse taal beheersen en in Nederland woonachtig zijn. Hiertoe dienen de draagouders hun paspoort en een uittreksel van het bevolkingsregister aan de arts van VUmc te overleggen.
Juridisch
Houd er wel rekening mee dat het in sommige landen lastig te regelen is dat het kind na de bevalling ook juridisch van jou wordt en je hem mee naar Nederland kunt nemen. In bijvoorbeeld Oekraïne, worden de wensouders direct als juridische ouders gezien. Dit is in strijd met de Nederlandse wet, waardoor het kind bij aankomst in Nederland geen paspoort krijgt en het kind dus niet naar Nederland kan komen.
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website