Eerste trimester van de zwangerschap
De eerste 3 maanden van je zwangerschap worden het eerste trimester genoemd. In deze fase van je zwangerschap gebeurt ontzettend veel.
In 12 weken groeit een bevruchte eicel uit tot een foetus van 6,9 cm. Dan zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats. Jij krijgt door een veranderde hormoonhuishouding last van zwangerschapskwaaltjes.
Het eerste trimester loopt van week 1 tot en met week 12.
Baby en de eerste trimester
Het hart en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren tijdens de eerste trimester. Ook de hersenen en ruggenmerg worden ook snel gevormd. Dat neemt niet weg dat het embryo in het begin op een kikkervisje lijkt. Zijn gezicht krijgt kort daarop echter al wat contouren, de ledematen groeien en later zelfs de vingers en tenen.
Na ongeveer 10 weken beginnen vitale organen, zoals de darmen, hersenen en lever, te functioneren. Botten en kraakbeen worden aangemaakt.
Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig. Dankzij mini-spiertjes kan je baby steeds beter bewegen. Aan het eind van het eerste trimester zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats en is zijn basis dus klaar. Na de eerste drie maanden is de foetus in je buik 6,9 cm lang en 32,4 gram zwaar.
Gevolgen eerste trimester
Het kan zijn dat je heel bewust bezig was om zwanger te worden, maar je zwangerschap kan ook wat minder verwacht zijn. In het eerste geval is de kans groot dat je al een zwangerschapstest deed toen je 1 dag overtijd was. Anderen komen er pas achter dat ze zwanger zijn als ze de zwangerschapssymptomen niet meer op een andere manier kunnen verklaren.
gevolgen van de eerste trimester kunnen het volgende zijn:
- Vaker urineren
- Blaasontsteking
- Ochtendmisselijkheid
- Vreetbuien
- Vermoeidheid
- Obstipatie
Na ongeveer 11 weken bereiken de zwangerschapskwaaltjes het hoogtepunt, daarna worden deze voorlopig minder erg. Deze kwalen worden veroorzaakt door je veranderde hormonen.
Tips eerste trimester zwangerschap
Je kan het volgende doen om de kwalen te verminderen:
- Slik foliumzuur
- Stop met roken
- Drink geen alcohol
- Eet gezond
- Een afspraak maken met een verloskundige
- Termijnecho
Lees ook meer over zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website