Geelzucht van de pasgeborene. Welk niveau is
De geelzucht het is de gelige kleur die wordt waargenomen in de huid van veel pasgeborenen. Dit gebeurt wanneer een stof genaamd bilirubine zich ophoopt in het bloed van de baby. Deze niveaus kunnen, als ze bepaalde waarden overschrijden, schadelijk worden voor de baby.
Bilirubine is aanwezig in alle mensen en is afkomstig van rode bloedcellen.. Deze stof wordt via de lever uitgescheiden, daarom is het zo belangrijk dat het goed werkt.
Wanneer onze baby nog niet is geboren, worden deze niveaus van de foetus door de moeder geëlimineerd en daarom kan het, zodra ze geboren zijn, terwijl de lever zich aanpast, moeilijker worden om de benodigde hoeveelheden bilirubine te verdrijven.
Welke soorten geelzucht zijn er?
- Fysiologische geelzucht: Wanneer het optreedt na de eerste 24 uur na de geboorte.
- Pathologische geelzucht: Wanneer het zich voordoet in de eerste 24 uur van het leven. (6% van de pasgeboren baby’s)
Hoe weet ik of mijn baby geelzucht heeft?
Het normaalste is dat in het ziekenhuis, voordat het naar huis gaat, het gezondheidspersoneel, inclusief de kinderarts, de baby controleert. Het “probleem” is dat deze geelzucht een paar dagen na de geboorte kan ontstaan als je al thuis bent. Maar maak je geen zorgen, het is meestal merkbaar in de huid van de pasgeborene dat deze samen met de ogen een gelige tint krijgt.
De beste manier om geelzucht te zien is bij goed licht, zoals zonlicht of TL-verlichting. Geelzucht verschijnt meestal eerst in het gezicht en verplaatst zich vervolgens naar de borst, buik, armen en benen naarmate het bilirubinegehalte stijgt.. Geelzucht is waarschijnlijk moeilijker te zien bij baby’s met een donkere huidskleur en kan erg verwarrend zijn bij baby’s met Aziatische ouders.
Is geelzucht gevaarlijk voor mijn baby?
De meeste baby’s hebben milde geelzucht, wat ongevaarlijk is.Soms kan het bilirubinegehalte te hoog worden en hersenbeschadiging veroorzaken. Dit is de reden waarom pasgeborenen zeer zorgvuldig moeten worden gecontroleerd om het te detecteren en om deze niveaus te vermijden.
Wanneer hebben ze een behandeling/therapie nodig?
Soms lopen sommige baby’s vanwege hun medische toestand een groter risico op hoge bilirubinespiegels. Onder hen vinden we:
- Een hoog bilirubinegehalte vóór ontslag uit het ziekenhuis
- Vroeggeboorte (meer dan 2 weken voor de verwachte bevallingsdatum)
- Geelzucht gedurende de eerste 24 uur na de bevalling (pathologische geelzucht)
- Borstvoeding die niet goed werkt
- Veel blauwe plekken of bloedingen onder de hoofdhuid door bevalling en bevalling
- Vader, moeder of broers en zussen die een hoog bilirubinegehalte hadden en fototherapie kregen
Behandeling van geelzucht bij baby’s is eenvoudig.
Hoe kunnen we het behandelen?
Bilirribine wordt grotendeels in de urine uitgescheiden, dus u moet ervoor zorgen dat de baby goed gehydrateerd is en normaal plast. Hiervoor is het belangrijk dat je goed eet (hetzij borstvoeding of flesvoeding). Vooral bij borstvoeding moeten we ervoor zorgen dat de baby minstens 2-3 keer plast (de eerste 24-72 uur) en vanaf de 3-5e levensdag moet hij 5 luiers en meer natmaken.
In de meeste gevallen is er geen specifieke behandeling nodig. In andere zijn de aanbevelingen: zorg voor goede hydratatie/voeding, plaats de baby onder indirect licht met het lichaam zo naakt mogelijk, en als opname nodig is, zal fototherapie in het ziekenhuis worden toegepast.
Bij baby’s die borstvoeding krijgen, is het normaal dat geelzucht 1 maand of soms langer aanhoudt. Bij baby’s die flesvoeding krijgen, verdwijnt de meeste geelzucht na 2 weken.
We hopen dat je ons artikel Geelzucht van de pasgeborene. Welk niveau is
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .
![]() ![]() ![]() |
Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam
We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam