Hamilton-manoeuvre: wat is het?

Hamilton-manoeuvre: wat is het?

De Hamilton-manoeuvre is wereldwijd een van de meest gebruikte arbeidsinductietechnieken. Het is een meer natuurlijke optie voor het toedienen van medicijnen als het gaat om het veroorzaken van arbeid, hoewel het nog steeds een invasieve methode is die onderhevig is aan grote controverse. Daarom, We leggen uit waaruit deze manoeuvre bestaat, wanneer deze wordt aanbevolen en wat de risico’s zijn die eraan verbonden zijn zodat het laatste woord in jouw handen is.

Wat is de Hamilton-manoeuvre?

De Hamilton-manoeuvre is een mechanische procedure die tot doel heeft de baarmoeder te stimuleren om de natuurlijke afgifte van prostaglandinen te veroorzaken, die de baarmoederhals voorbereiden op de bevalling en de verwijding ervan bevorderen. In wezen bestaat de techniek uit het handmatig scheiden van de vruchtvliezen van de wanden van de baarmoeder.

De ingreep, die zowel door de gynaecoloog als de verloskundige kan worden uitgevoerd, vindt plaats door middel van een vaginaal onderzoek. Tijdens de techniek steekt de arts de wijsvinger door het baarmoederkanaal en, zodra hij de vruchtvliezen voelt, scheidt hij ze geleidelijk met vloeiende, cirkelvormige bewegingen. De ingreep is ambulant, Het wordt in zeer korte tijd gedaan en vereist geen voorafgaande voorbereiding van de zwangere vrouw.

Wanneer wordt de Hamilton-manoeuvre aanbevolen?

De Hamilton-manoeuvre meestal aanbevolen wanneer inleiding van de bevalling medisch noodzakelijk is die van invloed zijn op de moeder of de baby, zoals bij slecht gecontroleerde diabetes, pre-eclampsie of placenta-insufficiëntie. Soms wordt het ook aangeraden om weeën op te wekken bij zwangere vrouwen die 40 weken of langer zwanger zijn en nog steeds geen weeën hebben die wijzen op een naderende bevalling.

De werkwijze in ieder geval Het moet altijd worden uitgevoerd vanaf de 39e week van de zwangerschap, wanneer de baby volledig is gevormd en klaar is om de wereld in te gaan. Om de techniek uit te voeren, is het ook belangrijk dat de vruchtzak volledig is, dat wil zeggen dat de zwangere vrouw haar water niet heeft gebroken en dat het baarmoederhalskanaal zacht is om de procedure te vergemakkelijken en ongemak te verminderen.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat de zwangere vrouw ten minste één centimeter ontsluiting van de baarmoederhals heeft. In werkelijkheid, hoe groter de cervicale rijpheid, hoe groter de kans op succes en hoe lager het risico op secundaire complicaties. Om deze reden wordt aanbevolen om vooraf de Bishop-test toe te passen, een scoresysteem dat de baarmoederhals tijdens de bevalling beoordeelt en gerelateerde parameters zoals de verloving van de baby.

Hoe lang duurt het voordat het effect heeft?

Als de toepassing van de Hamilton-manoeuvre effectief is, arbeid duurt meestal gemiddeld 24 tot 48 uur om te beginnen. Dit kan echter van vrouw tot vrouw verschillen, afhankelijk van de mate van volwassenheid van de baarmoederhals op het moment van de procedure. In ieder geval zijn er momenten waarop de techniek niet werkt, ondanks dat deze meestal een hoog slagingspercentage heeft. In deze gevallen wordt meestal een tweede Hamilton-manoeuvre aanbevolen om te proberen de bevalling op te wekken of direct naar farmacologische inductie te gaan.

Risico’s verbonden aan de Hamilton-manoeuvre

Zoals elke medische procedure is de Hamilton-manoeuvre niet zonder risico. Zelfs als de techniek correct wordt uitgevoerd, kunnen er complicaties optreden die de moeder en/of de baby in gevaar kunnen brengen als ze niet op tijd onder controle worden gehouden. In deze betekenis, de meest voorkomende complicatie is meestal lichte bloeding, roze of bruin van kleur, wat optreedt als gevolg van de breuk van een bloedcapillair veroorzaakt door manipulatie van de baarmoederhals, een sterk gevasculariseerd gebied. Dit is echter niet het enige ongewenste effect, de Hamilton-manoeuvre kan ook leiden tot:

  • Voortijdige breuk van de vruchtzak, met als gevolg verlies van vruchtwater.
  • Risico op infectie na het doorbreken van de beschermende barrière van de baby.
  • Overmatige en ongecontroleerde samentrekkingen, evenals zeer intens en pijnlijk.
  • Uitdrijving van de slijmprop lang voordat de bevalling begint.
  • Gedeeltelijke abruptie van de placenta.

Over het algemeen is de procedure enigszins vervelend, dus de zwangere vrouw kan tijdens de procedure enig ongemak of lichte tot matige pijn ervaren. In sommige gevallen duurt dit ongemak enkele uren na de manoeuvre.

Wanneer wordt de Hamilton-manoeuvre afgeraden?

De Hamilton-manoeuvre Het wordt niet aanbevolen als de zwangerschap normaal verloopt en de zwangerschapsduur van 40 weken niet is overschreden. Het wordt ook niet aanbevolen als de baarmoederhals niet begint uit te zetten, te hard is of zich in een zeer hoge positie bevindt. Evenzo mag het niet worden uitgevoerd in gevallen van placenta previa of lage insertie, omdat dit het risico op mogelijke placenta-abruptie verhoogt.

Als de zwangere vrouw actieve vaginale bloedingen vertoont of een score van minder dan of gelijk aan 4 heeft behaald in de Bishop-test, wordt het ook niet aanbevolen om de Hamilton-manoeuvre uit te voeren, omdat dit de baby in gevaar kan brengen. De techniek moet ook worden achterwege gelaten als de moeder een voorgeschiedenis heeft van baarmoederruptuur, gecompliceerde operaties aan de baarmoeder of als er sprake is van een duidelijke uitzetting van de baarmoeder.

Moeders toestemming voor de Hamilton-manoeuvre

De Hamilton-manoeuvre is geen heel ingewikkelde procedure, maar toch de toestemming van de vrouw is vereist om de techniek uit te voeren, zoals vastgesteld door de wet die de autonomie van de patiënt en de rechten en plichten met betrekking tot klinische informatie en documentatie regelt.

Dit betekent dat de vrouw moet instemmen met het ondergaan van de manoeuvre zodat de dokter het kan uitvoeren en uiteraard moet ze eerst alle informatie erover ontvangen. In deze gevallen moet de arts de aanstaande moeder uitleggen wat het doel van de techniek is en waaruit deze bestaat, evenals de risico’s, de gevolgen van het niet doen en de alternatieven die haar ter beschikking staan. Pas wanneer de zwangere vrouw naar behoren is geïnformeerd, kan zij haar toestemming geven, mondeling of schriftelijk, om de techniek uit te voeren.

We hopen dat je ons artikel Hamilton-manoeuvre: wat is het?
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Hamilton-manoeuvre: wat is het?
  Hamilton-manoeuvre: wat is het?
  Hamilton-manoeuvre: wat is het?

Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam