Hartkloppingen tijdens de zwangerschap
Hartkloppingen kunnen voor angstmomenten zorgen. Zeker in het geval als je dit nog nooit eerder ervaren hebt. Hoe deze hartkloppingen ontstaan en of ze gevaarlijk zijn, wordt in deze artikel uitgebreid uitgelegd.
Veel zwangere vrouwen hebben af en toe last van hartkloppingen, vooral vanaf de dertigste tot de vierendertigste week van de zwangerschap. Je hart moet dan bijna de helft meer bloed door je lichaam pompen dan normaal. Hartkloppingen kunnen voor angstmomenten zorgen en daardoor kun het dan ook een paniekgevoel veroorzaken. Blijf rustig en wacht tot het zakt. Als je verder geen klachten hebt, is er geen enkele reden voor paniek.
Wat zijn hartkloppingen?
Bij hartkloppingen voel je je hart duidelijk in je borst, keel of hals kloppen. Het kan lijken alsof je hart opeens een slag overslaat. Of dat je hart juist een keer extra slaat. Normaal gesproken voel jij je hart niet zo letterlijk kloppen.
Tips voor tegen hartkloppingen
Als je last hebt van hartkloppingen probeer je er dan niet te druk om te maken, het zakt vanzelf weer af. Maar als je zelf wat wilt doen om dit te bespoedigen kunnen de volgende tips helpen:
- Probeer rustig te blijven, ga even zitten of liggen en adem rustig in en uit
- Leid je aandacht ervan af door bijvoorbeeld wat te lezen of muziek te luisteren
- Drink een glas koud water
Hoewel hartkloppingen meestal onschuldig zijn, kan het je een angstig gevoel geven. Het kan dat je hierdoor gaat hyperventileren (snel ademhalen), waardoor je een licht gevoel in je hoofd en tintelende vingers krijgt. Je ademt dan eigenlijk te veel zuurstof in.
Wanneer naar de huisarts?
In de meeste gevallen zijn hartkloppingen onschuldig. Toch kan het zo zijn dat er meer speelt. Hartkloppingen kunnen ook een gevolg zijn van bloedarmoede, hartritmestoornissen, schildklierproblemen of vernauwingen van de bloedvaten die om je hart liggen en je hart van bloed voorzien het hart.
Neem bij de volgende klachten altijd contact op met een arts
- Bijkomende verschijnselen zoals kortademigheid, extreme vermoeidheid en bleek zien.
- Gewichtsverlies, transpireren en overactiviteit.
- Onregelmatigheid van je hartslag. Dit kan wijzen op een hartritmestoornis.
- Pijn op de borst, je misselijk voelen en zweten bij de hartkloppingen.
- Als je hartpatiënt bent.
Er kan in deze gevallen sprake zijn van een serieus probleem en dit moet de dokter eerst uitsluiten. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor en zal het meestal onschuldig zijn. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts!
Lees hier meer over zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website