Is de Chinese kalender betrouwbaar om de

Is de Chinese kalender betrouwbaar om de

De atlete Ana Peleteiro maakte een paar weken geleden bekend dat ze zwanger is. In die korte tijd heeft het hem echter de tijd gegeven om verschillende krantenkoppen te halen.

chinese zwangerschapskaartBron: iStock

Bovenal was er een opmerking die hij een paar dagen geleden in het El Hormiguero-programma lanceerde en die mensen iets geeft om over te praten: “Ik ga een kind krijgen, dat zegt de Chinese horoscoop”, zei hij. En het is dat de atleet twaalf weken oud is en het geslacht van de baby pas (in het beste geval) pas wordt bevestigd op de echo van week twaalf, precies, hoewel ze het nog niet heeft gedaan.

Ze lijkt er echter behoorlijk van overtuigd te zijn dat ze een man in haar baarmoeder draagt, gebaseerd op de methode van de Chinese kalender of de Chinese tafel (tegenwoordig steeds beroemder). Sterker nog, hij ging een stap verder en verklaarde dat hij met meerdere had getest beïnvloeders dat ze al moeder waren geweest en dat, volgens hun berekeningen, deze voorouderlijke methode bij hen allemaal was gelukt.

“Volgens de Chinese kalender krijg ik, vanwege de leeftijd van de moeder en de maand van conceptie, een jongen, en het gaf me een betrouwbaarheid van 93%”, zei de Olympische medaillewinnaar. En inderdaad, het is een vrij oude methode die een berekening maakt rekening houdend met de leeftijd van de moeder en de datum van conceptie. Maar is die kans van 93% waar?

Wat is de Chinese zwangerschapsgrafiek?

Alvorens te vertellen of het echt betrouwbaar is of niet, is het de moeite waard om precies uit te leggen waar Ana Peleteiro het over heeft als ze verwijst naar de ‘Chinese zwangerschapskalender’ (ook bekend als de ‘Chinese zwangerschapstabel’). Deze methode kan als oud worden beschouwd, aangezien de eerste keer dat het werd gebruikt waarschijnlijk meer dan 700 jaar geleden was, omdat het werd gevonden in een tombe uit die tijd.

Als we er met het blote oog naar kijken, vinden we een tabel vol kleuren (blauw en roze) en twee parameters: bij de een een reeks jaren en bij de ander een reeks maanden. Concreet zou de eerste de jaren van de moeder zijn en de tweede de maand van conceptie van de baby. De tabel waarin beide parameters worden gecombineerd, geeft aanleiding tot een kleur: als het roze is, wordt het een meisje; als het blauw is, wordt de baby die de vrouw verwacht een jongen.

Het is natuurlijk geen tabel die in de Gregoriaanse kalender gelezen wordt, want in China zijn ze gebaseerd op de maankalender. Daarom begint de maand van conceptie niet bij 1 en eindigt bij 30. Ook is de leeftijd van de moeder niet de werkelijke leeftijd: Als de vrouw de jaren tussen januari en februari doet, moet ze twee jaar bij haar werkelijke leeftijd optellen. Als u ze in een andere maand ontmoet, voegt u slechts één jaar toe aan uw werkelijke leeftijd.

A priori lijkt het vreemd om te denken dat een dergelijke ‘ambachtelijke’ methode zo’n grote kans op succes zou kunnen hebben, en is dit werkelijk zo? Heb je een of andere verklaring?

Is de Chinese methode om het geslacht van de baby te weten betrouwbaar?

De waarheid is dat nee. Ana Peleteiro was in de war toen ze het over waarschijnlijkheid had, althans dat wordt bevestigd door verschillende wetenschappelijke studies die de oorsprong en betrouwbaarheid hebben onderzocht van deze eenvoudige methode om het geslacht van de baby te ontdekken.

En het is dat we worden geconfronteerd met nog een ‘pseudowetenschap’: de belangrijkste studie over dit onderwerp werd uitgevoerd in Zweden in 2010 en kwam tot de conclusie dat het succes van de Chinese zwangerschapstabel ongeveer 50% is. Om daar te komen, analyseerden ze de geboortegegevens van 3.400.000 gevallen tussen de jaren 1973 en 2006. “Hoewel we sceptisch waren, probeerden we een open geest te houden en keken we gewoon naar de gegevens om te zien of er iets was. Die is er niet’, zegt dr. Eduardo Villamor, een expert op het gebied van volksgezondheid en een van de auteurs van het onderzoek. “Op basis van de resultaten zou ik deze voorspelling helemaal niet vertrouwen”, verklaarde hij op een persconferentie terug in de dag.

Daarom, hoewel het volgens de wetenschap geen erg betrouwbare methode is, kan het zwangere vrouwen helpen die erg nieuwsgierig zijn om te anticiperen op de echo van de twaalf weken en te ‘spelen’ met de mogelijkheden dat wat je verwacht of het een jongen is of een meisje, zelfs als de gynaecoloog het later bevestigde of ontkende.

We hopen dat je ons artikel Is de Chinese kalender betrouwbaar om de
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Is de Chinese kalender betrouwbaar om de
  Is de Chinese kalender betrouwbaar om de
  Is de Chinese kalender betrouwbaar om de

Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam