Is de hartslag van je kind te laag?
Wanneer het kind beweeglijk is, wordt de hartslag hoger, wanneer het rust wordt hij lager. Een hartslag van 180 slagen per minuut kan voorkomen als het kind heel beweeglijk is.
Bij een hartritmestoornis is er iets mis met de elektrische prikkel in het hart of de geleiding van die prikkel. Het hart slaat te snel, te langzaam of onregelmatig. Kinderen met een hartritmestoornis kunnen dat niet altijd goed aangeven. Een kleuter met een ritmestoornis zegt vaak een raar gevoel in de buik te hebben. Een groter kind wijst eerder naar het hart.
Lage hartslag in baby
De hartslag van een ongeboren baby telt ongeveer tussen de 120 en 160 slagen per minuut. Vroeg in de zwangerschap kan het wat hoger zijn (150 of 160 slagen per minuut), later in de zwangerschap wordt de hartslag rustiger.
Te hoge hartslag
Wanneer een zuigeling of peuter een aanhoudende hartslag heeft van boven de 200 slagen per minuut in rust, dan spreken we over tachycardie. Voor een kind ouder dan 5 jaar is dit bij 160 slagen per minuut. Het hart gaat dan zichtbaar razendsnel tekeer.
Te lage hartslag
Een te lage hartslag heet bradycardie. Als een baby langere tijd een hartslag heeft van 80 slagen per minuut, is er sprake van bradycardie. Een lage hartslag tijdens het slapen en de voeding is meestal normaal.
Kinderen met een te traag hartritme voelen zich vooral bij veel bewegen moe en duizelig. Soms hebben ze de neiging flauw te vallen.
Mogelijke oorzaken
Mogelijke oorzaken van hartritmestoornissen bij kinderen zijn:
- een aangeboren hartafwijking
- beschadiging van het hart na een infectie
- erfelijke hartritmestoornis
Soms ontstaan er in de eerste dagen na een operatie ritmestoornissen, die daarna vaak weer verdwijnen.
Behandeling
Behandelingen zijn bij dit soort stoornissen niet altijd nodig. Soms verdwijnt de stoornis naarmate het kind ouder wordt. Behandeling kan dan uitgesteld worden. De behandeling van een ritmestoornis hangt af van de leeftijd, hoeveelheid klachten en de ernst van de stoornis.
Lees ook meer over bandenpijn/zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in jouw regio op onze website