Ligging baby bevalling
De beste ligging van je baby voor de bevalling is met het hoofd naar beneden. Bij een stuitligging liggen de stuit of voeten beneden. Voor de bevalling brengt de stuitligging extra risico’s met zich mee.
Na 36 weken van de zwangerschap is de kans dat je baby zelfstandig nog draait vrij klein. Ongeveer 4% van de baby’s ligt in een stuitligging in plaats van de ideale achterhoofdsligging. De stuitligging is de meest voorkomende liggingsafwijking. In deze artikel lees je meer over de afwijking en de risico’s.
Je baby kan op verschillende manieren in een stuitligging liggen. Bij een onvolkomen stuitligging liggen de benen gestrekt omhoog naast het lichaam, hierdoor komt de stuit echt beneden te liggen. Bij een volkomen stuitligging liggen de benen het laagst en de voetjes tegen de billen.
Het is ook mogelijk dat je baby in een half onvolkomen stuitligging ligt. Dit betekent dat één been omhoog ligt en de ander naar beneden. Bij een voetligging liggen de benen gestrekt naar beneden waardoor de voeten het laagst liggen.
Echo bij liggingsafwijking
Als de verloskundige of gynaecoloog aan het eind van de zwangerschap sprake is van een sluitligging, wordt er eerst een uitgebreide echo uitgevoerd. Bij deze echo wordt gekeken naar meerdere aandoeningen en wordt meer informatie verkregen over het vruchtwater, de exacte ligging van je baby en de placenta video tukif. Met deze informatie kan worden ingeschat of het mogelijk is om je baby nog te draaien.
Oorzaak stuitligging
In de meeste gevallen is er geen duidelijk reden voor een stuitligging. Onder andere in de volgende gevallen is de kans op een stuitligging wel groter:
- Bij een afwijkende vorm van je bekken of baarmoeder.
- Als je baby een afwijking heeft.
- Als de placenta onderin de baarmoeder ligt.
- Als je een meerling krijgt.
Stuitbevalling en keizersnede?
Ligt jouw baby tegen het eind van je zwangerschap in een stuitligging, dan heb je een gesprek hierover met de gynaecoloog. In dit gesprek bespreek je de voor- en nadelen van een bevalling met een stuitligging (stuitbevalling).
Op basis van je persoonlijke situatie zal de gynaecoloog adviseren of een natuurlijke bevalling mogelijk is of dat een keizersnede een betere optie is.
Bevalling met een stuitligging
Bij een stuitbevalling is de kans op complicaties groter dan bij een gewone bevalling. Om deze reden is de bevalling met een stuitligging altijd in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog. Mocht er iets misgaan kan er dan direct worden ingegrepen.
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website