Lingual frenulum: wat het is en hoe het kan

Lingual frenulum: wat het is en hoe het kan

De linguale frenulum is een verticale plooi van slijmvlies die de tong verbindt met het onderste deel van de mond. Zo gezegd, val je misschien niet in wat het is, maar het is net zo eenvoudig als in de spiegel kijken en je tong tegen het gehemelte laten rusten. Open je mond wijd en je zult perfect zien hoe de linguale frenulum uit het midden van de tong komt, in het onderste deel.

Soms, de linguale frenulum is korter en dikker dan normaal, wat de bewegingen van de tong kan beïnvloeden en ze kan beperken. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de tong het gehemelte of de bovenlip niet bereikt, hoe hard het kind ook probeert. “Er wordt ook aangenomen dat de linguale frenulum kort is wanneer deze in een te geavanceerde positie aan de tong is bevestigd”, wijzen ze uit Sanitas.

Zowel de een als de ander, zoals Top Doctors opmerkt, staat in de medische wereld bekend als verankerde tong of ankyloglossie en in sommige gevallen kan het invloed hebben tijdens het geven van borstvoeding. “Hoewel sommige baby’s er geen last van lijken te hebben, kan het bij andere baby’s het moeilijk maken als ze borstvoeding geven, en dat is vaak wanneer de aandoening wordt opgemerkt”, leggen ze uit van het gespecialiseerde gezondheidsbedrijf.

Van Sanitas wijzen ze erop dat “het natuurlijke instinct deze moeilijkheid kan compenseren door andere technieken te ontwikkelen om de borstklier uit te drukken, zodat de baby zelden een relevant probleem heeft om borstvoeding te geven”, maar aangezien een opmerkelijk percentage van de pasgeborenen door deze aangeboren (tussen 4 en 11% van de pasgeborenen, vaker bij meisjes, volgens gegevens van Top Doctors), kan niet worden uitgesloten als een van de mogelijke oorzaken van het niet werken van borstvoeding zoals verwacht.

Andere gevolgen van de linguale frenulum

Naast borstvoeding kan een kort tongriempje ook op andere manieren negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld, in taal en spraak wanneer ze opgroeien, als het niet eerder is gecorrigeerd. “Door de tong niet voldoende te kunnen optillen, hebben ze moeite met het uitspreken van de medeklinkers die contact van de tong met het gehemelte vereisen (t, d, n, l, r). De meeste kinderen slagen er echter in zich aan deze moeilijkheid aan te passen en hebben een acceptabele uitspraak”, benadrukken ze vanuit Sanitas.

Het andere waarschijnlijke gevolg van een te korte tongriem heeft te maken met verwondingen aan de mond. Dit komt, zoals uitgelegd door Sanitas, doordat de linguale frenulum “wrijft constant tegen de ondertanden, waardoor een verwonding of zelfs een traan kan ontstaan”.

Hoe kun je zien of ze een korte frenulum hebben?

Om erachter te komen of een kind of baby een kort tongriempje heeft, raadt Sanitas aan om te controleren “als wanneer je je tong uitsteekt, de punt ervan de vorm van een V aanneemt door een inkeping in het midden te tekenen wanneer de frenulum eraan trektof”.

In het specifieke geval van borstvoeding is een aanwijzing dat de pasgeborene een korte tongriem kan hebben, dat het “moeite heeft met aanleggen aan de tepel of vast blijven zitten tijdens het geven van borstvoeding”, benadrukken Top Doctors. Bovendien kan om dezelfde reden een soort klik klinken bij het voeden via de borst van de moeder.

Het is duidelijk dat als het tijdens het geven van borstvoeding invloed heeft, de baby niet genoeg zal eten en dus vaak honger zal vertonen, een onmiskenbaar teken dat er iets niet goed gaat met de borstvoeding, hetzij vanwege de stropdas, hetzij om een ​​andere reden. In deze gevallen is het handig om zo snel mogelijk de verloskundige en kinderarts op de hoogte te stellen.

Niet alleen voor de kleine, wiens gezondheid de absolute prioriteit heeft, maar ook voor uw eigen gezondheid, want als uw kind niet goed aanklikt, is het normaal dat uw tepels daar de gevolgen van ondervinden in de vorm van scheurtjes en wondjes. Mastitis, ontsteking van de borsten, is een andere pathologie die verband houdt met dit probleem.

Zodra de kinderarts op de hoogte is van het probleem en de pasgeborene onderzoekt om te controleren of hij een kort tongriempje heeft, in het geval dit de diagnose is, kan hij kiezen voor de standaardbehandeling van dit kleine gezondheidsprobleem: een chirurgische ingreep waarbij de linguale frenulum wordt doorgesneden. Gelukkig veroorzaakt het bij pasgeborenen nauwelijks pijn of ongemak, zoals Top Doctors bevestigt: “De verdeling van de tong is snel, eenvoudig en veroorzaakt weinig of geen pijn of ongemak. Bij heel jonge baby’s zijn er maar heel weinig zenuwuiteinden waar de tongriem zich bevindt, en van sommigen is bekend dat ze door de procedure slapen zonder verdoving, terwijl anderen huilen.”

Bij baby’s met tanden ligt het iets ingewikkelder, aangezien “algehele anesthesie nodig is om ze bewusteloos te maken”, concludeert Top Doctors over deze kleine ingreep die wordt uitgevoerd met behulp van een steriele schaar of met lasertechnologie.

We hopen dat je ons artikel Lingual frenulum: wat het is en hoe het kan
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Lingual frenulum: wat het is en hoe het kan
  Lingual frenulum: wat het is en hoe het kan
  Lingual frenulum: wat het is en hoe het kan

Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam