Wat is een meerlingzwangerschap?
Veel vrouwen zijn meestal zwanger van één kind tegelijk. Maar zo zijn er ook zwangerschappen van twee, drie of zelfs vier kinderen. Dat is een meerlingzwangerschap. Dit is zeer spannend voor de vrouwen en het zorgt voor veel vragen, wij hopen die vragen in dit artikel te beantwoorden.
Hoe ontstaat een meerling?
Meerlingen ontstaan meestal na bevruchting van meerdere eicellen. Bij bevruchting van twee eicellen ontstaat een tweelingzwangerschap, bij bevruchting van drie eicellen ontstaat een drielingzwangerschap. Dat heet een twee-eiige of drie-eiige meerling. Een tweelingzwangerschap kan ook ontstaan doordat uit één bevruchte eicel twee kinderen groeien.
Hoe groot is de kans op een tweelingen of meerling?
In 2018 zijn er in Nederland 2597 tweelingen geboren. Dit aantal neemt sinds 2002 af. Dit was het jaar met de hoogste aantal in de geboorte van tweelingen. Er werden toen ruim 3700 tweelingen geboren. Verder speelt leeftijd ook een rol in de kans op een twee- of meerling. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat oudere vrouwen vaker een tweeling krijgen.
De kans op een tweeling is dus toch niet zo heel erg groot. Ongeveer 1,48% van alle levend geboren baby’s in 2018 zijn daarmee tweeling. In 2018 zijn er 48 drie- of meerlingen in Nederland geboren.
Erfelijkheid
De belangrijkste factor is erfelijkheid. Als je zelf deel bent van een twee-eiige tweeling, of er komen veel tweelingen voor in je familie, is de kans groter dat je zelf ook zwanger zal worden van een tweeling. Maar dan nog is de kans op één baby groter dan op twee.
Krijg je een jonge of meisje?
De afgelopen jaren zijn er in Nederland meer jongenstweelingen geboren dan meisjestweelingen. Zo werden er 921 tweelingjongens, 855 jongens- meisjestweelingen en 863 meisjestweelingen in 2015 geboren. Lees onze artikel “Jonge of meisje” voor meer duidelijkheid.
Lees ook meer over bandenpijn/zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website