Oranje vlekken in de luier: wat zijn dat?

Oranje vlekken in de luier: wat zijn dat?

In de eerste dagen van het leven zorgen het gebrek aan kennis en de logische onzekerheid van veel moeders en vaders, vooral de eerste keer, ervoor dat ze een zeer verfijnd aandachtsniveau hebben, wat aan de andere kant goed is. Het ontgaat ze niet als iets niet is zoals ze denken dat het zou moeten zijn, of in ieder geval hoe het tot dan toe was. Details zoals de oranje vlekken in de luier, een relatief veel voorkomend verschijnsel dat te maken heeft met de kleur van de urine.

Volgens de Spaanse vereniging voor kindergeneeskunde in de eerste lijn (AEPap): “Het komt relatief vaak voor dat ouders om deze reden naar kinderklinieken gaan, in de overtuiging dat deze kleur te wijten is aan de aanwezigheid van bloed in de urine van hun kind.” Maar de waarheid is dat oranje vlekken in de luier hebben te maken met de kleur van de urine van de baby. De reden waarom het bijna altijd zo is, is te wijten aan de aanwezigheid van amorfe uraat erin.

Het verschil in de kleur van de vlek wanneer het bloed wordt afgenomen en wanneer de uraten worden afgenomen, is dat de eerste intens blijft terwijl die van de uraten, “wanneer de urine afkoelt, krijgt de vlek het uiterlijk van steenkleurig gruis dat het bij aanraking smelt tussen de vingers”, geven ze aan vanuit de vereniging.

Wat zijn uraten en waarom verschijnen ze in de urine van een baby?

Uraten “Zijn concentraten van uraatzouten (natrium, kalium, calcium en magnesium) die urinezuururaatkristallen vormen, die urine die roodachtige of oranje kleur geven”, leggen ze uit de AEPap uit. Het heeft dus te maken met urinezuur, dat zoals je waarschijnlijk weet voornamelijk in de lever wordt gevormd “als gevolg van de stofwisseling van voeding en andere zuren”, voegen ze eraan toe vanuit de AEPap.

Specifiek, van de Spaanse Vereniging van Eerstelijns Kindergeneeskunde geven ze twee verschillende redenen aan voor het verschijnen van uraat in de urine van een pasgeborene. Enerzijds omdat “in de eerste dagen van het leven van de baby (vooral de eerste 2-3 dagen) Pasgeborenen urineren een grote hoeveelheid in vergelijking met de vloeistoffen die ze drinken”, wat “enige uitdroging veroorzaakt die leidt tot een hogere concentratie urine, die donkerder en schaarser is”. Het komt vaker voor bij baby’s die borstvoeding krijgen.

De tweede reden die door de AEPap wordt aangegeven als de oorzaak van de aanwezigheid van uraat in de urine van een pasgeborene treft alleen zuigelingen, juist omdat het verband houdt met de inname van colostrum aan het begin van de borstvoeding. “Dit type melk verzuurt de urine en zorgt ervoor dat het urinezuur in de urine neerslaat en deze uraatkristallen vormt”, zeggen ze van de vereniging gespecialiseerd in de gezondheid van kinderen, een benchmark binnen de sector op nationaal niveau.

Omdat het meestal meer verband houdt met uitdroging, de eerste van de twee genoemde redenen, zijn er mensen (we weten al dat iedereen tijdens het ouderschap denkt) die gealarmeerd zijn door te waarschuwen voor uitdroging, maar als de baby goed eet, is er geen groot probleem. probleem in de meeste gevallen omdat het niet gerelateerd is aan de aanwezigheid van een ziekte. In werkelijkheid, lost zich meestal vanzelf op.

Uiteraard zijn er uitzonderingen waarbij de uitdroging groter kan zijn en dan is het handig om snel de kinderarts te informeren. De American Academy of Pediatrics geeft een eerste tip om te weten wanneer de aanwezigheid van uraat een gezondheidsprobleem kan veroorzaken: “Zolang de baby minstens vier luiers per dag plast, is er waarschijnlijk geen reden tot ongerustheid. Als de roze vlekken echter aanhouden, raadpleeg dan uw kinderarts’, raden ze aan. In die zin voegen ze vanuit de AEPap toe dat “Het is ook niet ongebruikelijk dat de kleine wat prikkelbaarder of erg slaperig is, enkele uren doorbrengt zonder de luier nat te maken of geen stoelgang heeft, droge lippen heeft of afvalt of niet aankomt.”. Dan is het raadzaam om de inname van moedermelk te verhogen en de kinderarts te informeren.

In ieder geval, aangezien het in de eerste levensdagen gebruikelijk is om respectievelijk de vroedvrouw en de kinderarts te bezoeken, is het raadzaam om hen te informeren over de aanwezigheid van urinezuur en dus over de oranje vlekken in de luier, zodat ze deze innemen. rekening houden met.

We hopen dat je ons artikel Oranje vlekken in de luier: wat zijn dat?
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Oranje vlekken in de luier: wat zijn dat?
  Oranje vlekken in de luier: wat zijn dat?
  Oranje vlekken in de luier: wat zijn dat?

Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam