Proeven en ruiken tijdens de zwangerschap:

Proeven en ruiken tijdens de zwangerschap:

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw veel belangrijke veranderingen vanuit anatomisch en hormonaal oogpunt. Naarmate de zwangerschap vordert, worden de hormonen gerevolutioneerd, worden de borsten groter en beginnen de heupen breder te worden, waardoor de omstandigheden worden voorbereid op het moment van bevalling en borstvoeding. Ongetwijfeld vindt de meest opvallende verandering plaats in de baarmoeder van de moeder, die vanaf de tweede maand van de zwangerschap aanzienlijk begint te groeien.

Echter, andere minder significante transformaties komen ook voor, maar treffen ook vrouwen, zoals veranderingen in smaak en geur. Wist je trouwens dat ongeveer 76% van de zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap een variatie ervaart in het waarderen van geuren en smaken? Dit werd bevestigd door een studie uitgevoerd aan de Universiteit van Umeå, in Zweden, waaruit bleek dat 67% van de vrouwen die deelnamen aan de studie veranderingen in de geur tijdens de zwangerschap meldden, terwijl 26% veranderingen in de smaak meldde.

De belangrijkste veranderingen in geur tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het reukvermogen van veel vrouwen erg acuut. Het is een verandering die bekend staat als hyperosmie, wat niets meer is dan een overdreven toename van de gevoeligheid voor geuren. Op deze manier niet alleen de afkeer van bepaalde sterke geuren neemt toe zoals vis, koffie of wat vlees, maar liever Geuren die vroeger aangenaam waren, kunnen heel onaangenaam worden.

Het is niet met zekerheid bekend waarom deze veranderingen in de geur van een zwangere vrouw optreden, alles wijst erop dat dit te wijten is aan een combinatie van factoren. In die zin wijzen sommige experts erop Het kan te wijten zijn aan de verandering in de niveaus van progesteron en oestrogenen, twee hormonen die niet alleen de smaak- en reukzintuigen beïnvloeden, maar ook verband houden met misselijkheid die typisch is voor de eerste maanden van de zwangerschap.

In plaats daarvan geloven andere wetenschappers dat het kan verband houden met een soort zelfbeschermende reactie van de moeder tegen giftige stoffen die schadelijk zijn en kan de goede ontwikkeling van uw baby beïnvloeden. Dit zou verklaren waarom veel zwangere vrouwen de geur van tabak, alcohol of koffie bijzonder onaangenaam vinden en gevoeliger zijn voor bepaalde chemische componenten die worden gebruikt bij de bereiding van wasmiddelen en andere schoonmaakproducten.

In de meeste gevallen, deze overgevoeligheid voor geuren verschijnt in de eerste maanden van de zwangerschap en begint geleidelijk te verdwijnen naarmate de zwangerschap vordert. Er zijn echter zwangere vrouwen die deze gevoeligheid behouden tot na de bevalling, wanneer deze geleidelijk begint af te nemen.

Het is vermeldenswaard dat In sommige gevallen kunnen sommige zwangere vrouwen het tegenovergestelde symptoom vertonen, namelijk verlies of vermindering van geur. Beter bekend als anosmie, het is een fysiologische verandering waarbij het vermogen om geuren waar te nemen verloren gaat. Er wordt aangenomen dat het verband kan houden met hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap die het neusslijmvlies verstoppen, waardoor niet alleen het gevoel van verlies van reuk, maar ook van smaak ontstaat.

Gevallen van de aanwezigheid van fantoomgeuren zijn ook beschreven. Dit zijn geuren, meestal intens en onaangenaam, die verschijnen en verdwijnen als bij toverslag en die alleen de zwangere vrouw waarneemt. Er wordt beweerd dat het ongeveer 14,3% van de zwangere vrouwen treft en dat het in de meeste gevallen verband houdt met een fecale of rotte geur, een beschimmelde geur, metaalachtige aroma’s of een brandgeur.

De belangrijkste smaakveranderingen tijdens de zwangerschap

Naarmate de zwangerschap vordert, smaak wordt ook beïnvloed. De grootste veranderingen worden opgemerkt in het eerste trimester van de zwangerschap, maar in sommige gevallen kunnen ze aanhouden tot na de bevalling, wanneer ze beginnen te verdwijnen. Over het algemeen de meesteZwangere vrouwen hebben een hogere smaakdrempel dan vrouwen die niet zwanger zijn, waardoor ze meer smaken met een grotere intensiteit kunnen onderscheiden.

In veel gevallen is dat ook zo gebruikelijk om een ​​soort metaalachtige smaak in de mond te ervaren dat de smaak van voedsel kan beïnvloeden en dat wordt versterkt met bepaalde smaken. Dit verklaart waarom sommige vrouwen een afkeer beginnen te voelen van eten of drinken waar ze vroeger van genoten. Experts geloven dat dit komt door hormonale veranderingen die plaatsvinden in het lichaam van een vrouw die speeksel verzuren en smaakpapillen afvlakken.

In deze periode het verschijnen van de bekende “cravings” komt ook vaak voor, die niets meer zijn dan een intens en plotseling verlangen om een ​​bepaald voedsel te consumeren en ervan te genieten. In sommige gevallen, als gevolg van de afname van de afscheiding van zoutzuur in de maag, is het gebruikelijk dat vrouwen zure voedingsmiddelen willen consumeren om dit tekort te compenseren, zoals citroen, sinaasappels of ingemaakte groenten. Er zijn echter momenten waarop u zoet voedsel wilt eten vanwege de glucosedruppels die tijdens de zwangerschap in het lichaam voorkomen.

Hoe om te gaan met veranderingen in smaak en geur tijdens de zwangerschap?

Er zijn geen magische recepten om de veranderingen in geur en smaak tijdens de zwangerschap te voorkomen of te bestrijden, maar er zijn enkele aanbevelingen die u kunnen helpen om met deze veranderingen om te gaan. Bijvoorbeeld, het is raadzaam om de woning dagelijks te ventileren om de opeenhoping van geuren te voorkomen die onaangenaam kunnen zijn, evenals een review maken van parfums en schoonmaak- en hygiëneproducten om die te scheiden die aversie kunnen veroorzaken.

Op dezelfde manier is het passend vermijd voedsel dat onaangenaam smaakt of, als dat niet lukt, combineer ze met ander voedsel dat hun smaak verzwakt. Het is in ieder geval aan te raden vermijd die voedingsmiddelen die niet alleen aversie veroorzaken, maar ook schadelijk zijn voor de zwangerschap zoals koffie, alcohol of bewerkte voedingsmiddelen.

Het goede nieuws is dat naarmate de zwangerschap vordert, deze symptomen meestal verdwijnen en tegen de tijd dat de vrouw bevalt, heeft ze haar smaak- en reukvermogen meestal volledig hersteld.

Voorpagina Familie Proeven en ruiken tijdens de zwangerschap: alles wat je moet weten

We hopen dat je ons artikel Proeven en ruiken tijdens de zwangerschap:
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Proeven en ruiken tijdens de zwangerschap:
  Proeven en ruiken tijdens de zwangerschap:
  Proeven en ruiken tijdens de zwangerschap:

Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam