Spataders tijdens zwangerschap
Heb jij last van spataders tijdens de zwangerschap? spataders zijn opgezwollen bloedvaten die blauw doorschijnen. Deze bevinden zich bijna altijd op de benen. Spataderen kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan en erger worden. Dit komt omdat de zwangerschapshormonen ervoor zorgt dat de wand van de aderen in de benen slapper wordt.
Hoe onstaan spataders
Via de aderen wordt het zuurstofarme bloed weer teruggevoerd naar het hart. In de aders zitten klepjes die ervoor zorgen dat het zuurstofarme bloed niet de verkeerde kant op kan stromen.
Als de klepjes niet goed functioneren en het zuurstofarme bloed niet goed terugstroomt, komt er teveel druk te staan op de aderen. De aderen worden hierdoor wijder. Dit kan uiteindelijk zichtbaar worden door de huid heen.
Meestal zitten spataderen in de benen en zijn verder ook niet gevaarlijk. Als de spataderen klachten geven dan kunnen ze worden behandeld.
Welke klachten zijn dat?
- Jeukende benen
- Zware benen
- Vermoeide benen
- Pijnlijke benen
Ook is er kans dat er op langere termijn ontstekingen of bloedingen kunnen optreden als de spataderen niet wordt behandelt, al is de kans daarop vrij klein.
Spataderen voorkomen?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, want ze verdwijnen na de bevalling meestal niet. Dus ook als je geen last hebt, let erop dat je de bloedcirculatie in je benen niet afknelt door bijvoorbeeld te veel met je benen over elkaar te zitten.
Verder zijn er nog heel wat tips:
- Leg je benen regelmatig even omhoog, zodat het bloed kan terugstromen.
- Niet langdurig staan en stilzitten.
- Beweeg voldoende, doe bijvoorbeeld yoga oefeningen.
- Vermijd een warmte op je benen (autoverwarming, sauna, in de zon liggen etc)
- Lig niet te lang in een warm bad.
- Slaap met je benen een klein beetje omhoog.
Lees hier meer over rugpijn tijdens de zwangerschap en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website