Syndroom van plotselinge kinderdood

Syndroom van plotselinge kinderdood

Hij Syndroom van plotselinge kinderdood Het wordt gedefinieerd als de plotselinge dood van een baby jonger dan één jaar, waarvan de oorzaak onverklaard blijft na een onderzoek dat autopsie, onderzoek van de plaats van overlijden en beoordeling van de medische geschiedenis omvat. Het is dus een diagnose van uitsluiting, dat wil zeggen een diagnose die we stellen nadat we alle mogelijke oorzaken hebben uitgesloten.

Wat is de oorzaak?

Syndroom van plotselinge kinderdoodFoto: Istock

Zoals besproken in de definitie, kennen we de exacte oorzaken niet. Er worden verschillende redenen onderzocht, zoals het opnieuw inademen van uitgeademde lucht tijdens de slaap, genetische factoren of ontstekingsprocessen – infecties als gevolg van veranderingen in het immuunsysteem. Deze mogelijke oorzaken, samen met andere omgevingsfactoren die nog niet goed worden begrepen, kunnen het risico op het plotselinge overlijden vergroten.

Hoe kan het worden voorkomen?

Wat betreft de moeder:

  • Prenatale zorg en zwangerschapscontrole. Er zijn onderzoeken die een afname van het risico op plotseling overlijden aantonen bij baby’s van wie de moeder een adequate controle van de zwangerschap heeft gevolgd.
  • Borstvoeding. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat borstvoeding een beschermende factor is tegen een plotselinge dood.
  • Vermijd alcohol- en drugsgebruik tijdens de zwangerschap.
  • Roken: roken door moeders en passief roken (roken in de omgeving dicht bij de baby) wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op plotseling overlijden, bevestigd in meerdere onderzoeken.

Wat betreft het kindje:

  • Positie van de baby in de wieg. De baby moet op zijn rug slapen. In meerdere onderzoeken is het verband tussen slapen op je buik en de toename van het plotselinge-doodsyndroom duidelijk gemaakt. De incidentie van dit syndroom is duidelijk lager in landen die het veranderen van de positie van de baby zijn gaan aanbevelen. Leg de baby daarom het eerste levensjaar, vooral de eerste zes maanden, altijd op zijn rug te slapen. Zijwaartse houding is onstabiel en veel kinderen die op deze manier staan, eindigen op hun buik, dus het is het beste om dit te vermijden.
  • Een fopspeen gebruiken tijdens het slapen. Het gebruik van een fopspeen tijdens de slaap heeft een beschermend effect tegen het plotselinge overlijden. Het wordt aanbevolen om het kind de fopspeen tijdens alle slaapperioden gedurende het eerste jaar te laten slapen. Bied het hem aan als het op zijn rug slaapt en breng het niet opnieuw in de mond als het kind eenmaal in slaap is gevallen. Als het kind geen fopspeen wil, forceer het dan niet.
  • Vaccinatie- en vaccinatieschema. Vaccinatie heeft een beschermend effect, daarom wordt aanbevolen om het huidige vaccinatieschema aan te houden.

Handige tips om wiegendood te voorkomenFoto: Istock

Wat betreft de kamer, wieg en co-sleeping praktijk:

  • Samenwonen. Een kamer delen, maar geen bed delen (ouders en baby slapen in dezelfde kamer, met de baby in een apart bedje) verkleint het risico op wiegendood. De veiligste plek voor een baby om te slapen is in zijn eigen wiegje, in de kamer van zijn ouders.
  • Bed delen (samen slapen). Verschillende onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen het plotselinge-doodsyndroom en het delen van bedden. Er zijn situaties waarin het risico daarop groter is, bijvoorbeeld als de ouders alcohol, tabak, drugs of bepaalde medicijnen gebruiken (zoals antidepressiva of medicijnen tegen angst). Het risico neemt ook toe als de ouders extreem moe zijn, in het geval dat de baby het bed deelt met andere volwassenen dan de ouders of samen slaapt op een andere plek dan het bed, zoals een fauteuil of bank. Het is niet goed vastgesteld of de beschermende factor van borstvoeding, die wordt begunstigd door samen slapen, of het risico van samen slapen opweegt. Daarom kan het worden aanbevolen om borstvoeding te geven tijdens samen slapen en de baby dan terug in de wieg te leggen. Als ouders ervoor kiezen om samen te slapen, moeten ze worden geïnformeerd over bijzonder risicovolle situaties, zodat ze deze vermijden.
  • Wieg: Kies een stevige matras van voldoende maat, zodat er geen ruimte is tussen het matras en de rail van de wieg. Vermijd dekens, dekbedden, kussens, knuffels en linten of kettingen om de nek.
  • Overmatig instoppen en oververhitting van de wieg. Het overmatig inbakeren van de baby, vooral als het hoofdje bedekt is, gaat gepaard met een verhoogd risico op wiegendood. In de babykamer wordt een temperatuur van 20-22º aanbevolen.

Belangrijkste punten om in gedachten te houden: aanbevelingen om het plotselinge-doodsyndroom te voorkomen

  • Leg het kind op zijn rug.
  • Het bedje in de ouderkamer is de veiligste plek om te slapen.
  • Vermijd alcohol, tabak en drugs.
  • Bied borstvoeding aan.
  • Vermijd overmatige hitte in de kamer en wikkel te veel, vooral het hoofdje van de baby.
  • De wieg van de baby moet vrij zijn van dekens, dekbedden, kussens en knuffels.

We hopen dat je ons artikel Syndroom van plotselinge kinderdood
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Syndroom van plotselinge kinderdood
  Syndroom van plotselinge kinderdood
  Syndroom van plotselinge kinderdood

Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam