Wanneer mag je thuis bevallen?
13% van de Nederlandse moeders kiest ervoor om thuis te bevallen. Als je graag thuis wilt bevallen zijn daar wel een aantal criteria aan verbonden. Lees hier wat je moet regelen en wat je nodig hebt. Je moet ervoor zorgen dat je alles voor de 37ste week al in huis hebt.
Kraamverzorgende en verloskundige
Je verloskundige is opgeleid om bevallingen thuis te begeleiden en snel te handelen bij problemen. Daarbij assisteert de kraamverzorgende de verloskundige. De verloskundigen zijn hier speciaal voor opgeleid en zij worden regelmatig bijgeschoold. Nederland is eén van de weinige landen waar je mag kiezen om thuis te bevallen.
Voordelen van thuis bevallen
- Thuis voel jij je meer op je gemak
- Jij bent op eigen terrein en dus je houdt de bevalling meer in eigen hand.
- Je kunt zelf kiezen wie bij je bevalling mag zijn.
- Je hoeft niet in de auto te zitten.
- Als je klaar bent ben je al thuis.
- De kraamverzorgster ruimt alles op en verzorgt jou en je baby na de bevalling.
- Een thuisbevalling wordt helemaal vergoed door je zorgverzekeraar.
Nadelen van thuis bevallen
- Bij problemen moet je alsnog naar het ziekenhuis.
- Medische pijnbestrijding zoals een ruggenprik kun je niet krijgen thuis.
- Er zijn geen specialisten die er snel bij kunnen zijn in geval van nood.
Voorbereiding
Om de thuisbevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je het onder andere het bed vanaf 37 weken al klaar zetten, de huisnummer en naambordje goed en duidelijk te laten zien, daarbij moet je ook kijken of de deurbel het goed doet. Het hele kraampakket, emmers en vuilniszakken kun je binnen handbereik zetten. Verder kun je de kruiken en kleding voor de baby al klaar zetten.
Lees hier meer over bandenpijn/zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website