tweede trimester van de zwangerschap
Het tweede trimester van de zwangerschap is meestal een van de rustigste fasen voor de moeder aangezien het risico op een miskraam en misvormingen bij de baby praktisch tot het verleden behoort.
Bovendien verdwijnen de plotselinge hormonale veranderingen die de misselijkheid en het ongemak van het eerste trimester veroorzaakten meestal ook in dit stadium, zodat de moeder zich beter voelt en ten volle kan genieten van de zwangerschap.
Veranderingen die optreden bij de moeder tijdens het tweede trimester van de zwangerschap
Vanaf week 14 begint de buik van de zwangere vrouw zichtbaar te worden omdat de baby groeit en aankomt. In feite zal het gewicht van de moeder ook beginnen toe te nemen, dus het is normaal dat ze zich wat onhandiger voelt tijdens het lopen en sneller uitgeput raakt.
In sommige gevallen kunnen ademhalingsproblemen optreden, vooral wanneer de zwangere vrouw grote fysieke inspanningen levert.
Hoewel in dit tweede trimester ochtendmisselijkheid en afkeer van voedsel beginnen te verdwijnen, is het gebruikelijk dat er andere ongemakken optreden, zoals obstipatie, die ontstaat door de druk die de baarmoeder uitoefent op de darmen en het feit dat progesteron de spijsvertering vertraagt.
Daarnaast, het ijzer in prenatale vitamines versterkt dit probleem nog meer.
Na de 19e week beginnen sommige vrouwen ook een licht ongemak in de onderbuik te voelen, vooral wanneer ze van houding veranderen. Het is een soort kramp die ontstaat door overstrekking van de ronde banden die soepeler moeten worden om het gewicht van de baarmoeder te kunnen dragen.
Veel zwangere vrouwen ervaren in deze periode ook spataderen door het verwijdende effect van progesteron op de aderwanden en de baarmoeder waardoor er veel druk ontstaat op de vena cava inferior.
In sommige gevallen is het waarschijnlijk dat de zwangere vrouw gevoelig en bloedend tandvlees heeft, wat te wijten is aan het feit dat het bloed meer naar alle weefsels van het lichaam stroomt.
Hoe dan ook, een van de grootste veranderingen in deze fase zijn de transformaties die plaatsvinden in de huid.
Vanaf week 16 beginnen de meeste zwangere vrouwen een speciale glans op hun huid en haar te krijgen, veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer naar de huid.
Echter, kort nadat chloasma begint te verschijnen, verschijnen er donkere vlekken die vooral in het gebied van de armen en het gezicht verschijnen en die te wijten zijn aan de toename van melanine.
In aanvulling, in week 22 beginnen ook de eerste striae te verschijnen door het breken van de interne vezels van de huid die niet bestand zijn tegen het uitrekken dat plaatsvindt.
Naar schatting ontwikkelt ongeveer de helft van de zwangere vrouwen dit probleem, dat niet alleen in de buik voorkomt, maar ook in de borsten, dijen en heupen.
Veranderingen die optreden bij de baby tijdens het tweede trimester van de zwangerschap
Tijdens het tweede trimester van de zwangerschap groeit de baby veel. Zijn gewicht is aanzienlijk toegenomen en zijn lichaam en ledematen zijn zeer goed gedefinieerd.
In feite is aan het begin van dit trimester het geslacht van de baby al bekend omdat de geslachtsdelen bijna volledig zijn gevormd.
Hun organen zijn ook praktisch gevormd: hun spijsverterings- en ademhalingsstelsel zijn in ontwikkeling.
Sterker nog, dit kwartaal de longen van de baby beginnen een stof aan te maken die oppervlakteactieve stof wordt genoemd, samengesteld uit lipiden en eiwitten, die je zullen helpen ademen als je geboren wordt.
Zijn hersenen rijpen samen met de rest van zijn organen, ook al zal het een paar maanden duren om zich volledig te ontwikkelen. In het tweede trimester, het limbisch systeem, verantwoordelijk voor het beheersen van gevoelens en emoties, evenals de hersengebieden gespecialiseerd in horen, voelen, ruiken en zien zijn in volle gang.
In dit stadium zal de baby al externe geluiden kunnen horen en de stem van zijn ouders kunnen herkennen als ze tegen hem praten.
Gedurende deze weken is het mogelijk om uw nagels, oogleden en zelfs wenkbrauwen te observeren.
In feite zijn hun ogen al volledig gevormd, hoewel de iris nog niet de definitieve kleur heeft.
In aanvulling, hun tanden beginnen zich te vormen in het tandvlees, hoewel het een paar maanden zal duren voordat ze gaan daten.
Gedurende deze periode zal je huid steeds gladder worden en begint er zich een beetje vet onder te vormen, zodat deze al snel niet meer transparant zal zijn.
De botten blijven ook harder worden en de wervelkolom wordt sterker.
Welke zorg moet een zwangere vrouw hebben tijdens het tweede trimester van de zwangerschap?
Een studie gepubliceerd in de FASEB-journaal onthulde dat de slechte eetgewoonten van de moeder kunnen worden overgedragen op de foetus.
Volgens dit onderzoek junkfood beïnvloedt het opioïde signaleringscircuit van de baby en verhoogt het risico dat het kind in de toekomst verslaafd raakt aan voedsel met veel suiker en vet, met de gevolgen voor de gezondheid die dit met zich meebrengt.
In aanvulling, het is aangetoond dat een dieet met veel suiker het risico verhoogt dat de baby diabetes ontwikkelt, op dezelfde manier dat een onevenwichtige voeding tot 2000 genen kan aantasten, wat hun aanleg voor het ontwikkelen van bepaalde ziekten vergroot.
Daarom het is belangrijk dat de moeder tijdens de zwangerschap een gezond dieet volgt, maar vooral in deze periode omdat de zintuigen van de baby volwassen worden.
In dit trimester is het ook gebruikelijk dat veel zwangere vrouwen meer eten dan ze nodig hebben, omdat hun eetlust toeneemt en er onbedwingbare trek ontstaat.
Echter, Hoewel de moeder zich kan uitleven in een aantal grillen, is het belangrijk dat ze haar snoepgoed onder controle houdt en geen eten overslaat omdat dit duizeligheid en misselijkheid kan veroorzaken.
Bovendien is het tijdens deze weken van essentieel belang dat u zich tegen de zon beschermt door een beschermende crème te gebruiken, aangezien zonnestralen chloasma-vlekken kunnen accentueren en striae die op de huid verschijnen, duidelijker kunnen maken.
Om dit probleem te voorkomen, is het ook raadzaam om de huid goed te hydrateren en lichte tot matige lichamelijke activiteit te beoefenen.
We hopen dat je ons artikel tweede trimester van de zwangerschap
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .
![]() ![]() ![]() |
Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam
We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam