Vaak plassen tijdens de zwangerschap
Regelmatig plassen terwijl je zwanger bent is één van de meest voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Als je het nog niet wist, regelmatig plassen is eigenlijk een symptoom die erop kanwijzen dat je zwanger bent, lees hier nog meer over zwangerschapssymptomen.
Maar waarom eigenlijk? Waardoor moet je zo veel plassen en kan je ervoor zorgen dat je minder vaak naar de wc moet? Als je de antwoorden hierop wilt weten lees dan verder.
Kunnen hormonen een rol hebben in het vaak plassen?
Als je pas net zwanger bent, zorgt het zwangerschapshormoon hCG er al voor dat je vaker moet plassen dan normaal. Deze hormoon zorgt er ook voor dat je vermoeidheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, misselijkheid en een reeks van emoties ervaart. Ook zorgt het voor meer bloedtoevoer naar je nieren en zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je dus vaker plassen.
Zwangerschapshormoon hCG
Naast het bloedtoevoer naar je nieren zorgt het hormoon ook voor de groei van je baby. Zonder hCG houdt een zwangerschap geen stand. Het zet vet om in energie die weer wordt gebruikt om de groei van het embryo te stimuleren.
De zwangerschapshormoon hCG kan dan wel veel vervelende nadelen hebben, maar vergeet nooit waarvoor je het doet. Namelijk de groei van jouw baby.
Druk op je blaas
De groei van je baarmoeder is ook een factor in het meer plassen. De eerste drie maanden van de zwangerschap begint de baarmoeder met groeien, waardoor er druk wordt gezet op de blaas. Dit verklaart dus waarom je nog vaker het idee hebt dat je moet plassen.
Tijdens het derde trimester gaat je baby meestal met zijn hoofdje naar beneden liggen, waardoor er weer extra druk op de blaas komt. Hij duwt zijn hoodfje als het ware tegen je blaas aan. Daardoor voelt je blaas vol.
Tips om minder vaak te plassen
- Laat dranken met cafeïne staan, zoals koffie, thee en cola.
- Probeer alleen naar de wc te gaan als je écht moet.
- Leun voorover als je op de wc zit. Dit helpt je blaas helemaal te legen.
- Drink overdag meer en ’s avonds minder. Zo krijg je genoeg vocht binnen en hoef je niet te plassen tijdens de avonden.
Blaasontsteking
Een onbehandelde blaasontsteking kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby, dus het is heel belangrijk dat je meteen contact opneemt met je huisarts als je denkt dat je een blaasontsteking hebt.
De symptomen van een blaasontsteking zijn het volgende:
- continu moeten plassen, maar niet veel urine verliezen
- zeurende pijn in je onderbuik
- verandering in geur of kleur van de urine
- pijn in je rug, net onder je ribben
- eventueel pijn bij het plassen
Lees hier meer over zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in jouw regio op onze website