Veilig slapen
De slaapritme, omgeving en een goede nachtrust is heel belangrijk voor jou en je baby. Zodra jouw baby een slechte nachtrust heeft dan heb jij dat waarschijnlijk ook. Daarom is het slim om te weten wat voor jouw baby een goede veilige slaapplek is zodat je het kan inrichten.
Wist jij dat je het syndroom van het plotseling overlijden van een zuigeling (ook wel wiegendood genoemd) kan verkleinen door een veilige slaapplek? lees hier wat je kunt doen om dat te bereiken.
Meningsverschillen veilige slaapplek
wat is een veilige slaapplek nou precies? er zijn meerdere manieren mogelijk en daardoor verschillen de meningen. Volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid kun je jouw baby beter de eerste 4 tot 6 maanden alleen laten slapen in jouw slaapkamer, zo dicht mogelijk bij de bed van de ouders. Dan ligt jouw baby lekker veilig, dichtbij en went hij ook gelijk aan het alleen slapen zodat hij later zelfstandig in een eigen kamer kan slapen.
Als je baby nog jonger dan 6 maanden is wordt het afgeraden om samen in één bed te slapen omdat er dan een hoger risico is dat je kindje het te warm gaat krijgen, bekneld zal raken, met zijn gezichtje tegen het bed aangedrukt worden of uit het bed zal vallen. Verder kun jij ook per ongeluk op je baby gaan rollen.
Adviezen bij samen slapen
Als je kindje ouder is dan 6 maanden, kan je eventueel wel (af en toe) in hetzelfde bed slapen. Let daarbij wel op de volgende zaken:
- Let op met dekbedden en kussens. Gebruik liever geen dekbed. Je kindje kan hieronder terecht komen met zijn hoofd, wat voor warmtestuwing en ademnood kan zorgen. Een laken of deken is beter. Zorg ook dat je baby niet tegen een kussen aan kan liggen.
- Werk kieren en kuilen weg. Door kieren tussen twee matrassen of tussen het matras en de muur kan je kleine in een benarde positie komen te liggen. Werk deze dus zorgvuldig weg.
- Zorg voor een stevige matras. Een heel zacht matras, zoals traagschuim of een waterbed, is niet geschikt voor een baby.
- Gebruik geen verdovende middelen. Als je alcohol, drugs of slaapmedicatie hebt gebruikt, ben je minder alert. Zorg er dus voor dat je baby dan niet bij jou in bed slaapt. Ook als je oververmoeid bent, kan dat extra risico’s met zich meebrengen.
- Waarschuw je partner. Als je je bed deelt met je partner, zorg dan dat die ook weet dat er een baby in bed ligt. Zo kan hij of zij hier alert op zijn.
- Voorkom dat je baby uit bed kan vallen. Plaats eventueel een hekje aan de rand van het bed, zodat je kindje niet op de grond kan vallen. Zodra je kleine kan klimmen is dit niet meer verstandig. Door het hekje kan hij dan juist van een grotere hoogte vallen.
- Rook niet. Als je hebt gerookt tijdens je zwangerschap, of als jij of je partner rookt, is het geen goed idee om met je baby te slapen. Dit is een risicofactor voor wiegendood.
- Slaap nooit met je baby op de bank. Een bank of stoel is geen geschikte plek om met je baby te slapen. Je kindje kan wegglijden en op de grond vallen of in ademnood raken door de kussens en de rugleuning.
- Laat niet meerdere kinderen tegelijk in je bed slapen. Kinderen slapen vaak dieper en zijn minder alert op de aanwezigheid van een baby. Hierdoor kunnen ze gevaar voor elkaar opleveren.
Verlaag de kans op wiegendood
Borstvoeding
Borstvoeding berschermt je baby, omdat het kans op infecties vermindert. Telkens een speentje geven bij elke slaapperioden na borstvoeding of flesvoeding verlaagt ook de kans op wiegendood.
Op de rug laten slapen
Je baby op de buik leggen tijdens de slaapperioden heeft een hogere risico op adem belemmeringen. Het meest veilige manier om jouw baby te laten slapen is op de rug. Als je ziet dat je baby het hoofdje steeds aan dezelfde kant draait zet het hoofdje dan aan de andere kant. Mocht dit niet werken kun je het bedje nog altijd draaien. Verder raden wij ook aan om een zijligging te gebruiken.
Let op de kamertemperatuur
Het is belangrijk om op de slaapkamertemperatuur te letten. De aanbevolen kamertemperatuur ligt tussen de vijftien en achttien graden. De eerste zes tot acht weken mag dat iets meer zijn. Gebruik geen dekbed. Ze zijn vaak te warm en raken vaak los, waardoor je baby eronder kan raken en het te warm krijgt.
Lees hier meer over bandenpijn/zwangersschapssuiker en tips voor harde buik en neem een kijkje naar alle kraamzorgen in uw regio op onze website