Vermoeidheid
Vermoeidheid tijdens zwangerschap komt vaak voor, vooral in het begin. De meeste vrouwen hebben het meestal de eerste vier maanden. Maar sommige vrouwen houden er de hele zwangerschap last van. Hoe je dit kunt voorkomen kun je hier lezen.
Oorzaak
In het begin van de zwangerschap wordt moeheid meestal veroorzaakt door hormoonveranderingen. Onder invloed van zwangerschapshormonen verandert bijna elk orgaan in je lichaam. Zo krijg je meer bloed, groeit je baarmoeder, versnelt je hartslag en ga je anders ademhalen. Ook draag je extra gewicht met je mee.
Aan het eind van de zwangerschap wordt de moeheid met name veroorzaakt door je snel groeiende en zwaarder wordende buik, die in de weg zit. Ook kunnen slaapproblemen tijdens de zwangerschap optreden. Soms is bloedarmoede tijdens de zwangerschap de oorzaak van de moeheid.
Wat je zelf kunt doen tegen vermoeidheid
Het is heel erg belangrijk om goed te blijven drinken, doe dit vooral overdag en ‘s avonds zo min mogelijk. Zodat je niet midden in de nacht wakker wordt omdat je naar de wc moet.
Blijf in beweging
Misschien niet waar je op zit te wachten, maar voldoende beweging kan juist helpen tegen vermoeidheid. Naast dat het gezond is, zul je merken nadat je een stevige wandeling hebt gemaakt of even gezwommen hebt jij je een stuk beter voelt. Daarnaast zul je ‘s avonds makkelijker in slaap vallen.
Buiten het veel bewegen is het ook van belang om zoveel mogelijk vast te houden aan een slaapritme. Wanneer je ‘s nachts niet kunt slapen, blijf dan toch in bed liggen. Op deze manier slaap je misschien niet, maar je rust wel uit. Overdag kun je gerust slapen, maar maak het niet langer dan één uur.
onthoud dat het vaak vanzelf weer overgaat
Het is een heel frustrerend, het liefst wil je fit zijn, zoals voordat je zwanger was. Maar onthoud dat het vaak vanzelf weer overgaat. Een paar weekjes doorzetten en volhouden en daarna wordt het stukken beter. Blijf goed voor jezelf zorgen en verwen jezelf ook gerust.