Vernix caseosa: alles wat u moet weten

Vernix caseosa: alles wat u moet weten

Hoewel zeer weinigen van jullie de term in kwestie vernix caseosa zullen kennen, weten jullie allemaal (of in ieder geval jullie die ouders zijn of een levendgeborene hebben gezien) wat het is. Het is een stroperige witachtige laag die de baby bedekt op het moment van geboorte. Een laag die velen van ons proberen te verwijderen omdat we het als vuil beschouwen en die echter meer voordelen heeft dan we denken.

Tijdens het laatste trimester van de zwangerschap wordt de foetus omgeven door de vernix caseosa, een dichte en stroperige witachtige substantie. Bij de geboorte kan het het hele lichaamsoppervlak bedekken of zich alleen op de rug en plooien van de baby ophopen. Het is min of meer duidelijk, afhankelijk van elk kind, de week van de zwangerschap en het type bevalling. Binnen een paar uur of dagen na het uitkomen begint het uit te drogen en vervelt het spontaan. In veel gevallen blijft het vastzitten aan de kleding van de baby en gaat het verloren bij het verschonen van luiers.

Wat weerspiegelen de kleur en geur van vernix caseosa?

De kleur en geur kunnen enkele intra-uteriene problemen weerspiegelen, zoals:

  • De gele kleur kan een hemolytische ziekte of een postterme pasgeborene weerspiegelen (bij baby’s ouder dan 42 weken zwangerschap).
  • Als het tussen geel en bruin is, kan dit duiden op foetale nood bij contact met meconium.
  • Als het een slechte geur heeft, kan dit een teken zijn van neonatale sepsis

Wat is vernix caseosa precies?

De laatste jaren is de belangstelling voor vernix caseosa toegenomen, vooral vanwege de samenstelling, functies en mogelijke toepassingen op volwassen leeftijd.

Deze stof ontstaat als een combinatie van de afscheiding van de talgklieren, de oppervlakkige vervelling van de epidermis en de lanugo (fijn haar dat de baby bedekt) loslaten.

Het bestaat voornamelijk uit water (80,5%), vetten (10,3%) en eiwitten (9,1%).

In de baarmoeder is het belangrijk om infecties en huidmaceratie veroorzaakt door vruchtwater te voorkomen. Bovendien werkt het als een glijmiddel en vergemakkelijkt het de doorgang door het geboortekanaal.

Verwijder het slijmerige laagje niet van je baby

In de eerste dagen van buitenbaar leven helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het hydrateren van de huid, het genezen van wonden of kleine verwondingen die de baby kan veroorzaken als gevolg van wrijven met de vingernagels.

Daarnaast vergemakkelijkt het de kolonisatie van de huid door goede bacteriën, bescherming tegen schimmels en ziekteverwekkende bacteriën, het in stand houden van de pH-balans en het werkt als een antioxidant. De voordelen zijn dus talrijk.

Omdat het om hygiënische redenen niet nodig is, omdat het volkomen normaal en heilzaam is, het is raadzaam om het niet te verwijderen met een handdoek of baden. Om deze reden kan en moet het eerste bad van de baby worden uitgesteld tot na ten minste 24 uur leven, om ervoor te zorgen dat deze stof zo lang mogelijk in contact blijft met de huid van de baby.

We hopen dat je ons artikel Vernix caseosa: alles wat u moet weten
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Vernix caseosa: alles wat u moet weten
  Vernix caseosa: alles wat u moet weten
  Vernix caseosa: alles wat u moet weten

Interessante dingen om de betekenis te weten: Naam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Naam