Waarom je nooit vergelijkingen moet maken

Waarom je nooit vergelijkingen moet maken

Doen vergelijkingen tussen broers en zussen het is een van de ergste dingen die we kunnen doen voor het welzijn van onze kinderen: van ons beiden. Naast de psychologische gevolgen die dit gedrag kan hebben van de kant van de ouders, wordt vooral de familieband beschadigd omdat de broers en zussen geen sterke vertrouwensband gaan opbouwen. Wil je meer redenen waarom je hiermee zou moeten stoppen als dit bij jou het geval is? Wij vertellen het je.

Wat zijn de gevolgen van het vergelijken van onze kinderen?

Vergelijkingen zijn hatelijk en bovendien denigrerend. We plaatsen niet alleen een van onze kinderen in een minderwaardigheidspositie, maar we geven macht aan de andere broer: we blazen zijn ego te veel op, hij gelooft dat hij beter is dan zijn eigen broer en dat hij kan doen wat hij wil met hem. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat de broer die we profiteren terechtkomt in diskrediet brengen en vernederen de andere. In beide gevallen kunnen de psychologische gevolgen ongetwijfeld heel moeilijk te herstellen zijn als ze eenmaal volwassen zijn.

Minderwaardigheidscomplex

Zoals we al zeiden, is een van de belangrijkste gevolgen van het vergelijken van kinderen dat we koesteren een minderwaardigheidscomplex in degene die we niet gelijk behandelen. De persoon die zich ondergewaardeerd voelt en in deze positie wordt geplaatst, heeft veel problemen als het gaat om vertrouwen in zichzelf en het ontwikkelen van een goed gevoel van eigenwaarde. Om deze reden worden veel broers en zussen die in deze situaties zijn opgegroeid uiteindelijk zeer afhankelijke, onzekere mensen en hebben ze ernstige relatieproblemen als ze volwassen zijn.

psychologische gevolgen

Het minderwaardigheidscomplex zal logischerwijs gevolgen hebben op volwassen leeftijd. Deze zullen echter tijdens de kindertijd en adolescentie aanwezig worden. Zo kunnen we ontdekken dat een van de kinderen volledig passief is, terwijl de ander een uitdagende houding aanneemt tegenover iedereen. Op dezelfde manier zal het niet moeilijk zijn om te zien hoe een gebrek aan aandacht of een overdreven ego in pestsituaties terechtkomt.

Wanneer deze omstandigheden zich voordoen, het gedrag kan verder gaan dan het huis en kan de hele omgeving van de kinderen beïnvloeden. Dit wil niet zeggen dat de broer die zichzelf als minderwaardig beschouwt, zijn hele leven het slachtoffer kan worden van meerdere misdaden omdat hij in ongezonde situaties is terechtgekomen, omdat hij het gevoel heeft dat hij niet meer verdient.

Gebrek aan genegenheid en liefde: gehechtheid verdwijnt

De gehechtheid tussen ouders en kinderen gaat volledig verloren wanneer er vergelijkingen zijn tussen broers en zussen en door beiden. Aan de ene kant voelt de “inferieure” broer zich niet geliefd of beschermd, dus zal hij geleidelijk weggaan van het gezin en zich terugtrekken in zichzelf. Het spreekt voor zich dat deze situatie leidt tot miscommunicatie, wat in de toekomst de deur opent naar complexe en gevaarlijke situaties voor het kind. Aan de andere kant zal de “superieure” broer uiteindelijk ook onthecht raken, aangezien hij de fout kan maken te denken dat hij beter is dan zijn eigen ouders, dat hij meer weet dan zij en zelfs dat hij geen behoefte heeft aan hen.

De familieband wordt beschadigd

Met aanhechtingsschade, ook de familieband wordt in zijn geheel aangetast. Enerzijds zullen kinderen bij hun ouders weggaan, al zal dat om andere redenen zijn. En aan de andere kant zal de relatie tussen hen nooit goed zijn. De familieband wordt beschadigd, wat gevolgen heeft voor de relatie tussen de broers. In plaats van sterke banden op te bouwen op basis van vertrouwen, kunnen rivaliteit en wrok ontstaan ​​die hun hele leven blijven bestaan. Deze situatie zou het vermogen van de broers en zussen om elkaar te ondersteunen kunnen belemmeren, wat op zijn beurt de gezinsdynamiek als geheel zou beïnvloeden.

jaloezie situatie

Aangezien er duidelijk een voorkeur is voor een van de twee kinderen, is het heel goed mogelijk dat extreme situaties van jaloezie worden ervaren. Het is niet ongewoon om in gezinnen waar sprake is van vriendjespolitiek problemen te zien uitdagende houdingen, dissociaal, driftbuien en driftbuien, leugens en zelfs gebrek aan empathie. Gezien deze situaties kunnen gevechten en ruzies constant worden, waardoor ongestructureerde en disfunctionele gezinnen ontstaan.

Hoe jaloezie tussen broers en vergelijkingen te voorkomen?

Als we ons realiseren dat we per ongeluk in deze situatie van ongelijkheid tussen broers en zussen zijn terechtgekomen, moeten we dit snel corrigeren. Om dit te doen, zijn er een aantal tips die het nuttigst kunnen zijn:

Open en eerlijke communicatie

Het eerste is om aan de broers en zussen door te geven dat de liefde die de ouders voor hen voelen onbeperkt en gelijk is. Hoewel we ons bewust zijn van onze fout, moeten we er niet rechtstreeks naar verwijzen, tenzij de situatie erg zorgwekkend is. In dit geval is het belangrijk om je excuses aan te bieden aan de broer die vergeleken is, zonder de relatie met de ander te schaden. Vanaf dit moment is het essentieel om moeite te doen om niet opnieuw te vergelijken.

Prijs de prestaties van beide in gelijke mate

Op dit moment is dat vanzelfsprekend ouders moeten naast beide broers en zussen zijn en evenveel aandacht aan hen besteden. Dit houdt in dat beide je aandacht moeten hebben en dat de voortgang van beide moet worden beloond. Hier is het essentieel om het gelijk te doen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat je duurdere dingen koopt bij de een dan bij de ander.

Het is ook cruciaal om te weten hoe de persoonlijke sterke punten van elk van de kinderen kunnen worden geïdentificeerd en hoe ze zich daarvan bewust kunnen worden. We moeten kinderen opvoeden in verantwoordelijkheid en respect voor verschillen en ze laten begrijpen dat elke persoon uniek is: niet beter of slechter, omdat iemand ergens heel goed in kan zijn en heel slecht in iets anders, en vice versa.

Vergelijkingen zijn voor niemand leuk, vooral voor kinderen. Met een beetje empathie kunnen ouders zich bewust zijn van alles wat er rondom onze kinderen gebeurt en situaties ontdekken die hen kwetsbaar maken en minder liefde en aandacht verdienen. Zodra een vergelijkbare situatie wordt gedetecteerd, is de eerste stap om open en oprechte communicatie tot stand te brengen, te voorkomen dat je weer in hetzelfde patroon vervalt en de sterke punten van elk van de kinderen te identificeren. We moeten ze gelijk behandelen, hun verschillen begrijpen en hun prestaties prijzen.

We hopen dat je ons artikel Waarom je nooit vergelijkingen moet maken
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .

 Waarom je nooit vergelijkingen moet maken
  Waarom je nooit vergelijkingen moet maken
  Waarom je nooit vergelijkingen moet maken

Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam

We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam