Kraamzorg regelen?
Op het moment dat je baby is geboren, heb je recht op kraamzorg, maar wanneer meldt je nou aan voor kraamzorg? waar kun je het aanvragen? wat kost kraamzorg? alles wat je moet weten valt hier te vinden.
Wat is kraamzorg?
In Nederland heb je recht op een kraamverzorgster die jou ondersteund in het verzorgen van jouw baby in de eerste dagen na de bevalling, vergeleken met andere landen is Nederland een top land om moeder te worden, lang niet alle landen krijgen kraamzorg en goede omstandigheden voor jouw kind om in op te groeien, daarom is het van belang om gebruik te maken van jouw recht op kraamzorg en andere hulp om je kind zo gezond mogelijk te laten opgroeien.
Wat doen ze in de kraamtijd?
In de kraamtijd wordt het gezondheid van jou en je baby gecontroleerd, dat doen zij door beide temperaturen en bloedverlies te checken. Ook helpt de kraamzorg met dagelijkse activiteiten zoals aankleden, douchen indien nodig is. Niet alle kraamzorgen zijn hetzelfde, zo heeft KraamZus bijvoorbeeld kraamzorg voor het hele gezin, een kraamzus tijdens de kraamweek en ook tijdens de bevalling, en zo zijn er ook kraamzorgen zoals kraamzorg Sara die in uw taal kunnen spreken als u de Nederlandse taal niet nog niet beheerst.
Hoelang heb je recht op kraamzorg?
De zorguren valt vooral onder de basisverzekering, het hang af van jouw situatie maar het is meestal wel zo dat het standaard uitgaat van negenenveertig uur kraamzorg (als je borstvoeding geeft), verdeeld over acht dagen, en het wettelijk minimum vierentwintig uur, ook verdeeld over acht dagen. Het maximum aantal uur kraamzorg is tachtig uur. Geef je geen borst, maar kunstvoeding? dan krijg je meestal standaard vijfenveertig uur kraamzorg verdeeld over acht dagen.
Wat is een intake?
Bent u rond de 30 weken zwanger? dan neemt de kraamzorg contact op om een intakegesprek in te plannen. De intake wordt telefonisch gedaan als u al eerder kraamzorg hebt gehad voor een ouder kindje. Bij een eerste kindje is de intake een huisbezoek door een van onze intakers. Van de intaker hoort u wat u van uw kraamtijd kunt verwachten. Ook wil ze van alles van u weten. Wat uw wensen zijn en wat u nodig hebt in uw specifieke situatie. Gezamenlijk zijn er afspraken gemaakt over de uren zorg die u nodig hebt en u krijgt allerlei tips. De gemaakte afspraken worden opgeschreven in het zorgdossier en het aantal uren op het indicatieformulier. Het zorgdossier blijft bij u en zal in de kraamtijd door de verloskundige en de kraamverzorgende gebruikt worden. Er staat veel nuttige informatie die u alvast kunt lezen.
Is kraamzorg verplicht?
Kraamzorg is volgens de wet niet verplicht, maar u heeft wel recht op kraamzorg. De kosten worden daarom vergoed uit de basisverzekering van uw ziektekostenverzekering, wel is er een wettelijke eigen bijdrage van €4,30 per uur. Iedere vrouw in Nederland heeft na de bevalling recht op kraamzorg. In deze kraamtijd herstelt u van de bevalling en leert uw gezin uw kindje kennen. Het zijn belangrijke dagen waarin het fijn is als een kraamverzorgende jullie ondersteunt.
De keuze of u wel of geen kraamzorg wenst is uiteindelijk aan u. Het is wel verstandig dit te overleggen met uw verloskundige.
Op zoek naar een kraamzorg?
Ben jij opzoek naar een kraamzorg maar weet je niet echt waar je moet zoeken, ga dan naar kraamzorg, waar je links zult vinden naar kraamzorgen in Rotterdam en veel meer.