Wanneer stoppen met samen slapen
Misschien heb je je ooit afgevraagd wanneer die dag zal zijn waarop je moet stoppen met samen slapen. Het is mogelijk dat je experts hebt gevraagd en zij hebben je geadviseerd of verteld wanneer je het beter kunt doen (meestal zijn ze het erover eens dat hoe eerder hoe beter). De waarheid is dat Het is een beslissing die u samen met uw kind moet nemen en dat niemand je zou moeten vertellen of je het vroeg of laat moet doen.
De voordelen van samen slapen
Samen slapen (wanneer ouders met hun kinderen in hetzelfde bed slapen) is een aangeboren gewoonte die het voortbestaan van de soort garandeert en daarom natuurlijk en noodzakelijk is. Door de geschiedenis van de mensheid heen hebben kinderen met hun ouders geslapen, omdat dit voortdurende contact de affectieve band, het welzijn van iedereen en een goede neurale ontwikkeling bij de kleintjes versterkt. Daarnaast, bij baby’s hebben borstvoeding en ieders rust de voorkeur.
Samen slapen is een praktijk die niet overhaast moet worden beëindigd omdat anderen je vertellen dat het tijd is om ermee te stoppen. Het is een intieme beslissing die elk gezin zal moeten nemen wanneer alle gezinsleden zich er klaar voor voelen, en niet eerder.
Het is niet goed om kinderen te laten huilen zodat ze vanaf de geboorte alleen leren slapen, aangezien elke scheiding tussen ouders en pasgeborenen de cortisol (het stresshormoon) bij kinderen verhoogt. Kinderen die bij hun ouders slapen, doen dat rustiger en ze worden minder wakker, iets wat hun integrale ontwikkeling bevordert.
Normaal gesproken accepteren de kleintjes rond de leeftijd van vier jaar om alleen te slapen als ze vriendelijk worden gevraagd en als er een overgang voor wordt gemaakt. Maar je moet ze niet dwingen om het te doen als ze niet voorbereid zijn… Zet in op gezinsgeluk en niet op angst of stress.
veilig samen slapen
Het is essentieel om in gedachten te houden dat de Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde (AEP) ervoor zorgt dat baby’s tot zes maanden oud in hun wieg moeten slapen, met het gezicht naar boven maar dicht bij het bed van hun ouders. Op deze manier het risico op wiegendood (Sudden Infant Death Syndrome) wordt tot 50% verminderd.
Om veilig samen slapen te oefenen, is het een goed idee om altijd rekening te houden met de volgende criteria:
- Baby’s tot zes maanden moeten in hun wiegje slapen, zoals we hierboven hebben aangegeven (bijvoorbeeld in een co-sleeping wiegje).
- De slaapkamer moet altijd een geschikte kamertemperatuur hebben en de baby niet beschutten.
- De matras moet stevig zijn, slaap nooit op zachte oppervlakken, banken of fauteuils.
- De wieg moet helemaal leeg zijn (geen kussens, geen knuffels, geen dekens…)
- Het bed mag niet worden gedeeld met andere kinderen, als er geen andere keuze is, moet de volwassene altijd tussen het kind en de baby worden geplaatst.
- U moet de juiste apparaten op het bed leggen om vallen te voorkomen.
Wanneer NIET samen slapen
Er zijn bepaalde momenten waarop het niet raadzaam is om samen te slapen en daarom moet er rekening mee worden gehouden:
- Bij te vroeg geboren baby’s of baby’s met een laag gewicht.
- Als de moeder of vader alcohol, drugs of kalmerende medicijnen heeft ingenomen.
- Wanneer de vader of moeder extreem moe zijn.
Het is jouw beslissing
Het belangrijkste is dat u zich ervan bewust bent dat hoewel zij u aanbevelingen kunnen doen, u altijd het laatste woord moet hebben. Je hoeft situaties niet te forceren, het is beter om een natuurlijk ritme te volgen en elkaars behoeften te respecteren.
Slaap is een evolutionair proces en er zijn fysiologische, emotionele, sociale en culturele factoren bij betrokken, dus voordat u een beslissing neemt, moet hiermee rekening worden gehouden. Elk gezin is anders en de beslissingen die in elk van hen worden genomen, moeten worden gerespecteerd zolang ze met gezond verstand zijn en voor het welzijn van iedereen.
We hopen dat je ons artikel Wanneer stoppen met samen slapen
leuk vond en alles wat met gezondheid te maken heeft, babynamen, dingen die met baby’s te maken hebben. .
![]() ![]() ![]() |
Interessante dingen om de betekenis te weten: Achternaam
We laten hier ook onderwerpen achter die verband houden met: Achternaam